Årets begivenheter innen vitenskap

C Chiasmodon niger

-

Denne De lille fisken er en marerittak­tig skapning. Den De er skummel, slimete og lever i det kullsvarte dy dypet i den batypelagi­ske sonen. Noen ganger ka kan den bokstaveli­g talt eksplodere. Dette er Chiasmodon Ch niger, hvis fremste egenskap er den utt uttrekkbar­e magen. Magen henger under den 25 ce centimeter lange fisken som en ballong og kan str strekkes ut til den blir gjennomsik­tig for å gi pla plass til store måltider.

Fisken fråtser i beinete fisk opptil to ganger sin egen lengde og ti ganger sin egen vekt. Den bru bruker en teknikk som likner slangens for å få inn maten. Den åpner munnen på vidt gap og bru bruker sylskarpe tenner for å «spasere» munnen ov over byttet. Den evolusjons­messige fordelen ved de dette er å få maten til å vare lenger. I dypet fin finnes det ikke mye mat, så det å spise et stort må måltid er en effektiv måte å bevare energi på.

Men hvis Chiasmodon niger forspiser seg, får de den alvorlige problemer. Den store, utstrakte mamagen kan faktisk sprekke. Og hvis et måltid er for stort, kan det ikke fordøyes fort nok, og det bebegynner å råtne i magen. Gassene dette utvutvikle­r, kan blåse opp fisken slik at den spsprekker, og den døde fisken flyter opp til ovoverflat­en.

 ??  ?? Piggete ganeSkarpe tenner på fiskens kjever og gane kan presses bakover for å trykke byttet innover og hidre det i å flykte.Spesialise­rt mageEn fisk ble i 2007 funnet med en 86 centimeter lang slangemakr­ell i magen, mer enn fire ganger så lang som fisken selv.Kjempetenn­erFlere store, krokete fortenner hjelper fisken til å tvinge store byttedyr ned i svelget.Stor munnStore, gapende kjever gir plass til kjempestor­e byttedyr.Denne snåle fisken finnes i det tropiske og subtropisk­etropiske Atlanterha­vet.
Piggete ganeSkarpe tenner på fiskens kjever og gane kan presses bakover for å trykke byttet innover og hidre det i å flykte.Spesialise­rt mageEn fisk ble i 2007 funnet med en 86 centimeter lang slangemakr­ell i magen, mer enn fire ganger så lang som fisken selv.Kjempetenn­erFlere store, krokete fortenner hjelper fisken til å tvinge store byttedyr ned i svelget.Stor munnStore, gapende kjever gir plass til kjempestor­e byttedyr.Denne snåle fisken finnes i det tropiske og subtropisk­etropiske Atlanterha­vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway