Årets begivenheter innen vitenskap

Kjempens liv

-

Det tar sju til ti år for en likblomst å samle nok energi til å blomstre.

 ??  ?? Reprodukti­vt stadiumDet første tegnet på dette stadiet er en liten «pigg» som stikker opp fra knollen. Dette er en spadix som blir fullt utviklet på to uker.Frøplanter­Frøene spirer og bruker tre til ti år på å utvikle seg til en moden plante.Blomsterst­andDet som ser ut som «kronblader», er spaltet, som bare er åpent i opptil 48 timer. Den faktiske blomsten ligger ved roten av spadix. Insekter tiltrekkes av den skarpe lukten og pollinerer de separate hann- og hunnblomst­ene.SpiringDen enorme knollen hviler i rundt seks måneder før den spirer og går enten inn i et vegetativt eller et reprodukti­vt stadium.Fruktlegem­eVegetativ­t stadiumI dette stadiet produseres det ingen blomst, menTitan arum vokser til å bli en bladprydet, treliknend­e plante.Nedvisning­Etter 12 til 18 måneder visner det vegetative stadiet, og kjempen er igjen bare en knoll. Etter 6 til 122 måneder modner frukten som inneholder frø. Fuglene spiser dem og spiller en viktig rolle i spredninge­n av planten.
Reprodukti­vt stadiumDet første tegnet på dette stadiet er en liten «pigg» som stikker opp fra knollen. Dette er en spadix som blir fullt utviklet på to uker.Frøplanter­Frøene spirer og bruker tre til ti år på å utvikle seg til en moden plante.Blomsterst­andDet som ser ut som «kronblader», er spaltet, som bare er åpent i opptil 48 timer. Den faktiske blomsten ligger ved roten av spadix. Insekter tiltrekkes av den skarpe lukten og pollinerer de separate hann- og hunnblomst­ene.SpiringDen enorme knollen hviler i rundt seks måneder før den spirer og går enten inn i et vegetativt eller et reprodukti­vt stadium.Fruktlegem­eVegetativ­t stadiumI dette stadiet produseres det ingen blomst, menTitan arum vokser til å bli en bladprydet, treliknend­e plante.Nedvisning­Etter 12 til 18 måneder visner det vegetative stadiet, og kjempen er igjen bare en knoll. Etter 6 til 122 måneder modner frukten som inneholder frø. Fuglene spiser dem og spiller en viktig rolle i spredninge­n av planten.
 ??  ?? Andre planter lokker insekter med duft, ikke for pollinerin­gens skyld, men for å spise dem.Denne muggen inneholder fordøyelse­svæske slik at den kan spise insekter levende.
Andre planter lokker insekter med duft, ikke for pollinerin­gens skyld, men for å spise dem.Denne muggen inneholder fordøyelse­svæske slik at den kan spise insekter levende.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway