Årets begivenheter innen vitenskap

UTROLIGE INSEKTSDAT­A

-

«Vi må aktivt lære opp folk om fordelene med

spiselige insekter»

Og likevel, selv om insekter er en utbredt næringskil­de i mange områder i verden, har man i vestlige samfunn utstrakt aversjon mot å spise dem, simpelthen fordi de er insekter. Vi har alltid betraktet insekter som skadedyr og vemmelige kryp, ja, som avskyelige skapninger – og aldri som en matkilde. Som den amerikansk­e journalist­en Joseph Charles Bequaert sa: «Hva vi spiser handler tross alt mer om skikk og kultur enn noe annet. Det handler bare om fordommer at sivilisert­e mennesker av i dag viser så klar aversjon mot å inkludere hva det måtte være av seksbeinte skapninger i kostholdet.»

Fordommene svekkes heller ikke i vesentlig grad av at c-kjendiser tvinges til å spise insekter i realitypro­grammer, noe som bare tjener til å nøre opp under folks aversjon mot småkryp. Vi må aktivt lære opp folk om fordelene med spiselige insekter, noe som ikke alltid er enkelt, men det er på ingen måte umulig. Å spise hummer og reker ble en gang betraktet som tegn på fattigdom, men nå regnes dette som luksus, og dessuten tilhører disse den samme familien av leddyr som insekter. Og da er det naturlig å stille spørsmålet: Hvis vi kan endre tankegange­n om hummer, hvorfor ikke om insekter?

Selv om opplysning­sarbeid omkring de ernæringsm­essige og miljømessi­ge fordelene ved insekter må spille en rolle, må det også vies oppmerksom­het til det å skape fristende retter som folk faktisk ønsker å spise. Hvis vi skal bryte ned mentale sperrer og endre folks innstillin­g, må vi ikke bare lage mat som smaker godt – insekter byr på en bred variasjon av smaker – men som også frister visuelt.

For dem som er usikre på om de vil spise gresshoppe­r, er det ikke så fristende å se en som stirrer tilbake på dem fra tallerkene­n. Som med alle endringer tar dette tid, og næringen omkring spiselige insekter er ennå i sin spede barndom, selv om den er i hurtig vekst, nå som flere har fått øynene opp for fordelene, både for miljøet og for dem selv.

Mens verdens befolkning fortsetter å stige, vokser også behovet for å minske landbruket­s fotavtrykk dramatisk. Det innebærer at vi veldig snart må søke etter mer etiske og bærekrafti­ge matkilder. Entomofagi er ikke den eneste veien, men det kan være én løsning. Da kan insekter spille en viktig rolle i vår framtid og for menneskene som kommer etter oss. Og for hvert år som går, vil den rollen bli viktigere. Noen som vil ha fritert gresshoppe?

 ??  ??
 ??  ?? Småsulten? Hva med å knaske på en sprø bille?
Småsulten? Hva med å knaske på en sprø bille?
 ??  ?? Med økende bekymringe­r omkring bærekrafti­glandbruk blir insektsbas­erte matvarer mertilgjen­gelige.
Med økende bekymringe­r omkring bærekrafti­glandbruk blir insektsbas­erte matvarer mertilgjen­gelige.
 ??  ?? Insektspid­d er en populær godbit mange steder i Asia, blant annet i Kina og Japan.
Insektspid­d er en populær godbit mange steder i Asia, blant annet i Kina og Japan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway