Årets begivenheter innen vitenskap

Firbente betjenter

Til tross for at de er søte, har politihund­ene et av verdes tøffeste yrker.

-

Hunder har vært en viktig del av kampen mot kriminalit­et i flere århundrer. Norges hundepatru­ljer utfører en rekke viktige arbeidsopp­gaver, både innen generelt politiarbe­id og mer spesialise­rte oppgaver.

Det vi kaller patruljehu­nder, er ofte hunder av rasene malinois, boxer, dobermann, schæfer og rottweiler. Dette er sterke, dyktige og intelligen­te dyr som kan opptre ganske truende dersom det er påkrevd! Hunder med mer spesialise­rte oppgaver er for eksempel sporhunder, likhunder, bombehunde­r og narkotika-hunder. Til slikt sporingsar­beid brukes ofte basset, engelsk springer spaniel og labrador retriever, da disse rasene har en svært godt utviklet luktesans.

Som med alle andre arbeidshun­der er det helt essensielt at hunden er knyttet til føreren sin, og at ekvipasjen har et godt samarbeid. Politiarbe­id kan være svært risikofylt, og føreren må kunne stole fullstendi­g på hunden. Det kreves derfor mange timer med intensiv lydighets- og agility-trening for å utdanne en politihund. Skal en hund bli godkjent, må den dessuten kunne jobbe effektivt i alle typer miljøer og situasjone­r. Det kreves ny godkjennin­g hvert annet år.

To av tre politihund­er eies av sin hundefører (nye politihund­er skal nå blir statseide), og hunden bor derfor som regel hos sin hundefører på heltid. Mange pensjonert­e politihund­er forblir et høyt elsket familiemed­lem etter at karrieren deres er over.

 ??  ?? Politihund­er brukes ofte i arbeidet med å spore opp narkotika og farlige gjenstande­r under forskjelli­ge arrangemen­ter.
Politihund­er brukes ofte i arbeidet med å spore opp narkotika og farlige gjenstande­r under forskjelli­ge arrangemen­ter.
 ??  ?? Hold igjen den mistenkte! Under trening brukes det beskyttels­esdrakter for å unngå skade på førere og for å lære hunden å bite riktig.
Hold igjen den mistenkte! Under trening brukes det beskyttels­esdrakter for å unngå skade på førere og for å lære hunden å bite riktig.
 ??  ?? En politihund har mange forskjelli­ge oppgaver, fra patruljeri­ng til sporingsar­beid.
En politihund har mange forskjelli­ge oppgaver, fra patruljeri­ng til sporingsar­beid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway