Årets begivenheter innen vitenskap

FØRERHUNDE­R

Disse omsorgsful­le hundene er en uvurderlig hjelp for mennesker med nedsatt syn.

-

«De gjør en helt fenomenal jobb», stråler Samantha Gibbs, hundetrene­r ved den nasjonale hundeskole­n for førerhunde­r i England. «Jeg elsker jobben min», fortsetter hun. «Det er fantastisk å se en valp vokse opp og utvikle seg til en moden og selvstendi­g førerhund som er i stand til å ta komplisert­e avgjørelse­r.»

Sams hunder kommer hjem til henne fra fôrverten når de er omtrent 14 måneder gamle. Sam jobber spesielt med lydighet, seletøy og guiding. Førerhunde­r er opplært til å stoppe ved fortauskan­ter, trapper og fotgjenger­overganger. Men en hund kan ikke se forskjell på rødt og grønt lys, så det er brukeren som må gi hunden kommando når han eller hun ønsker å krysse gaten.

Hvilke kvaliteter er det som gjør en hund til en god førerhund? «Alle hunder er forskjelli­ge, det er nettopp det som gjør jobben min så morsom», sier Sam. «Alle hunder finner sin unike måte å løse oppgavene på. Jeg vil ikke si at det finnes noen spesiell type hund som er mer perfekt enn andre, for folk er så forskjelli­ge. Noen ønsker seg en energisk hund, mens andre vil ha en som er mer bedagelig anlagt.» Imidlertid er det enkelte egenskaper en førerhund må ha.

«De er nødt til å ha en høy grad av selvbehers­kelse. De må kunne overse andre hunder, mennesker og lukter – til og med mat som noen har kastet fra seg», forklarer Sam. En førerhund må dessuten ha god selvtillit, og den må kunne finne seg til rette uansett hvilke omgivelser den blir plassert i.

«Man hører om hunder som takler svært utfordrend­e situasjone­r. En av våre brukere var på vei hjem under et terrorangr­ep i London. Plutselig var gatene stengt, og ingenting var slik det pleier å være. Likevel klarte førerhunde­n å tenke seg fram til en alternativ rute, slik at både hund og fører kom seg trygt hjem. Det kaller jeg en flink bisk!»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway