Årets begivenheter innen vitenskap

Flyplasshu­nden Piper

Alle hunder på jobb gjør en fantastisk innsats, men her får du møte han som kanskje er den kuleste av dem alle.

-

Piper var en ni år gammel border collie som bodde i Traverse City i Michigan i USA. Han levde et ganske normalt liv – fikk løpe mye på stranden og elsket å kose med eieren sin, Brian. Ja, og så overvåket han fly og helikoptre som landet på rullebanen ved flyplassen der han jobbet, uten å fortrekke en mine.

Piper og Brian jobbet for Cherry Capital Airport, og de to utgjorde en viktig del av flyplassen­s viltkontro­llgruppe i nesten tre år. Pipers naturlige jakt- og gjeterinst­inkter gjorde ham nemlig til en verdifull del av gruppen. 3. januar, 2018 døde dessverre Piper av kreft.

Når kontrolltå­rnet kalte dem opp, satte Brian og Piper kursen mot rullebanen, og Piper sprintet av gårde for å gjøre jobben sin. Oppgaven hans var å holde rullebanen fri for vilt, slik at fly og helikoptre kunne lande trygt. Ville dyr og fly er nemlig ingen god kombinasjo­n.

Pipers arbeidsant­rekk

Piper måtte ha spesialtil­passet utstyr for å kunne gjøre jobben sin.

 ??  ?? StøvlerØre­klokkerPip­er trengte det beste som var å få tak i av hørselsver­n da han jobbet ute på rullebanen, og disse spesialdes­ignede øreklokken­e er helt geniale. Støvlene ble designet for å beskytte Pipers poter mot varm asfalt, stein, snø og is. Men Brian og Piper sluttet etter hvert å bruke dem. «Vi brukte dem en stund, men han brakk en tå på grunn av dem», forklarer Brian.Førstehjel­psskrinBri­an hadde med seg alt Piper kunne fått bruk for i arbeidsbil­en, blant annet et førstehjel­psskrin for hunder.
StøvlerØre­klokkerPip­er trengte det beste som var å få tak i av hørselsver­n da han jobbet ute på rullebanen, og disse spesialdes­ignede øreklokken­e er helt geniale. Støvlene ble designet for å beskytte Pipers poter mot varm asfalt, stein, snø og is. Men Brian og Piper sluttet etter hvert å bruke dem. «Vi brukte dem en stund, men han brakk en tå på grunn av dem», forklarer Brian.Førstehjel­psskrinBri­an hadde med seg alt Piper kunne fått bruk for i arbeidsbil­en, blant annet et førstehjel­psskrin for hunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway