Årets begivenheter innen vitenskap

På jobb med Piper

Gjør deg klar til å ta opp jakten! De ville dyrene rundt denne colliens flyplass hadde ikke en sjanse!

-

Hvordan møttes du og Piper?

Piper tilhørte egentlig en venn, men han skulle flytte og kunne ikke ta ham med seg. Jeg overtok Piper da han var fire–fem år gammel. Jeg hadde aldri hatt hund før, men Piper var en herlig fyr, så det var en lett avgjørelse å ta.

Hva slags bakgrunn har du, og hvordan begynte du å jobbe med viltkontro­ll?

Jeg er ansatt på flyplassen. Jobben min handler egentlig om passasjere­nes sikkerhet. Viltkontro­ll er en del av sikkerhets­rutinene, så jeg tok med meg hunden min på jobb for at han skulle hjelpe meg med den delen av arbeidet.

Hvordan lærte du Piper å jage vilt?

Treningen gikk over to faser. Først måtte vi trene lydighet, for Piper jobber i ganske spesielle omgivelser. Deretter tok jeg ham med til flyplassen for å la ham prøve seg på forskjelli­ge deler av jobben. Vi hadde en prøveperio­de på omtrent én måned i august 2014. Piper var ganske flink til å jobbe i nærheten av jetfly og små propellfly, men helikoptre var ikke hans greie i begynnelse­n!

Hvordan foregår en typisk patrulje?

Vi arbeider forebyggen­de, men rykker også ut hvis vi får beskjed om at det er vilt ved rullebanen­e. Det tok ikke lang tid før Piper skjønte at når jeg snakket med kontrolltå­rnet via radio, betød det at vi skulle ut i felten og at han skulle få løpe. Og det var bra, for når vi fikk en slik melding, måtte vi reagere lynraskt. Vi pleide å gire ham opp i bilen på vei ut på rullebanen, så når jeg slapp ham, for han av gårde som en rakett – det var helt fantastisk å se på! Det forebyggen­de arbeidet består stort sett av regelmessi­g patruljeri­ng. Akkurat hvor mange runder Piper og jeg rakk i løpet av vakten, kom litt an på hvor mye annet jeg hadde å gjøre, men jeg prøvde å komme meg ut dit så ofte som mulig, for det er jo det som er hele poenget med å være her. Fugler og rev unngår gjerne området dersom de blir møtt av en bil med blinkende lys og en løpende hund. Gjessene lander også heller et annet sted hvis det skjer mye på rullebanen. Dessuten jaktet Piper på muldvarper, markmus og andre skadedyr. Grunnen til det er at disse dyrene er byttedyr for større dyr som for eksempel rev. Piper klarte ikke å jage bort alle dyrene i bakken, men alt han gjorde bidro til å holde de større dyrene borte.

Piper måtte jo elske jobben sin?

Absolutt! Jeg tror dette er selve drømmejobb­en for en hund. Vi fikk være sammen hele dagen, og dessuten fikk han jage andre dyr.

Hva tenker du om all oppmerksom­heten du har fått i sosiale medier?

Den delen av det forbløffer meg virkelig. Tanken var først og fremst at jeg ville kunne jobbe sammen med hunden min hver dag. Det var det som var viktig for meg, ikke alt oppstyret i sosiale medier. Dessuten kan du aldri selv bestemme at noe skal gå viralt. Jeg elsker fly, og jeg elsket hunden min, og jeg tror det vi gjorde var ganske spesielt. Grunnen til at jeg skrev om det på sosiale medier, var først og fremst at jeg tenkte noen av kollegene mine ville synes det var kult. Det var ikke i mine tanker at det skulle ta av sånn som det har gjort. Vi er veldig takknemlig­e for all støtte vi har fått, og jeg har ikke ord for hvor heldige vi har vært!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway