Årets begivenheter innen vitenskap

Terapihund­er

Et besøk av en pelskledd venn når du føler deg litt nedfor kan gjøre enorm forskjell.

-

Til forskjell fra de fleste andre arbeidshun­der trenger ikke terapihund­er noen spesiell form for trening. Frivillige og hundene deres besøker sykehus, sykehjem og skoler for å gi folk muligheten til å tilbringe tid sammen med en pelskledd venn.

Det har vist seg at hundene har en beroligend­e effekt på skolebarn, særlig i læresituas­joner som kan være litt ekstra stressfylt­e. Noen steder sitter hundene og hører på at barna leser høyt. Hunden verken avbryter eller dømmer, noe som kan være svært bra for barnets selvtillit.

På sykehus og eldresentr­e gir en logrende hale store fordeler, både for den mentale og den fysiske helsen. Hunder kan få hvem som helst i bedre humør, selv svært gamle og skrøpelige, eller svært syke mennesker.

En hund kan gjøre det lettere å få i gang en samtale, og hjelper folk ut av ensomhet og isolasjon. Hunder godtar oss akkurat slik vi er, de hverken dømmer eller diskrimine­rer.

Folk som lider av depresjon, kan ofte føle seg bedre fordi hunden får dem til føle at noen trenger dem og er glad i dem.

Det å fysisk klappe en hund senker puls og blodtrykk. I tillegg frigir kroppen oksytocin, et hormon som får oss til å føle oss glade og avslappede. Det betyr at det å klappe en hund faktisk i enkelte tilfeller kan redusere mengden medisin en pasient trenger. Hunden er også flink til å få folk til å bevege seg mer – en terapihund kan få med seg folk på tur som ellers ikke ville orket å gå utenfor døren.

 ??  ?? Et besøk av en pelskledd venn virker oppløftend­e på humøret.
Et besøk av en pelskledd venn virker oppløftend­e på humøret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway