Årets begivenheter innen vitenskap

EN SPION PÅ HIMMELEN

-

Event Horizon-prosjektet er ikke det første forsøket på å danne et slags bilde av et t sort hull. NuStar-teleskopet ble skutt opp i 2012 og ble det første romtelesko­pet med mulighet til å fokusere på høyenergis­ke røntgenstr­åler. Dette gjorde det mulig g for forskere å finne sorte hull, men ikke ta bilder av dem. Ved å oppdage røntgenstr­åler med høy energi kan NuStar danne et bilde av posisjonen til et sort hull og måle nivået av stråling som kommer fra det.

Teleskopet har hjulpet oss med å forstå galaktiske sammenslåi­nger, strukturen til sorte hull og resultatet av deres destruktiv­e kraft. Data som er samlet inn, har bidratt til å danne et bilde av viktige tidspunkte­r i livet til et sort hull, fra fødselen av en døende stjerne til det sorte hullets fortæring av materie som danner en energisk kvasar. Fem år senere spionerer fortsatt teleskopet på universet og produserer noen ekstraordi­nære bilder.

 ??  ?? NuStar strekker seg til en fokuslengd­e på ti meter og kan oppdage stråling med høyere energier enn tidligere romtelesko­per som Chandra og XMM-Newton.
NuStar strekker seg til en fokuslengd­e på ti meter og kan oppdage stråling med høyere energier enn tidligere romtelesko­per som Chandra og XMM-Newton.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway