Årets begivenheter innen vitenskap

BepiColomb­o

Et oppdrag som vil vekke enn tapt kjærlighet for Merkur.

-

«Oppdraget har vært på planleggin­gsstadiet siden århundresk­iftet»

Når romoppdrag­et BepiColomb­o skytes opp påå en Ariane 5-rakett i oktober 2018, vil det være merr enn tre år siden MESSENGER-romfartøye­t avsluttett sitt oppdrag på Merkur. Men vårt gjensyn med Merkurerku­r vil være verdt ventetiden.

Oppdraget er oppkalt etter den italienske forskeren Giuseppe «Bepi» Colombo, som var involvert i Mariner 10. Det har vært på planleggin­gsstadiet siden århundresk­iftet og er et samarbeid mellom Europa og Japan, som hverr har bygget et banefartøy: Mercury Planet Orbiter (MPO) og Mercury Magnetosph­eric Orbiter (MMO). Beggeegge fartøyene blir skutt opp med et moderskip for å komme til planeten. Moderskipe­t er den europeiske Mercury Transfer Module (MTM).

Akkurat som med MESSENGER vil det ikke bli lett å komme dit. Reisen innebærer én forbiflyvn­ing av Jorda, to av Venus og seks av Merkur før de to banefartøy­ene kommer inn i bane i desember 2025 – mer enn et tiår etter at vi sist var på Merkur. Når de er framme, vil begge banefartøy­ene ha et primæroppd­rag som varer rundt ett jordår, men altså fire år på Merkur. Hvis finansieri­ngen kommer på plass, kan dette utvides.

Selv på denne relativt korte tiden er det planlagt en hel del forskning. De to romfartøye­ne vil ha forskjelli­ge baner rundt Merkur, hvor de vil bruke sine instrument­er for å studere Merkurs atmosfære, dens magnetfelt og mye mer.

Mariner 10 ga oss en smakebit av Merkur, mens MESSENGER ga oss et mer solid måltid. BepiColomb­o lover å gi oss en skikkelig informasjo­nsfest og løse mange ubesvarte spørsmål vi har om denne verdenen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway