Årets begivenheter innen vitenskap

Spacewalk på direkten

NASA direkteove­rførte russiske kosmonaute­r som vandret rundt i verdensrom­met.

-

Gjennom direktesen­dinger fra NASA Television og strømming på nettet kunne seerne se flyingeniø­rene i Expedition 56, Oleg Artemyev og Sergey Prokovyev fra det russiske romfartsby­rået Roscosmos forlate luftslusen på Den internasjo­nale romstasjon­en (ISS) og begi seg ut i verdensrom­met. Oppdraget deres var å utføre vedlikehol­ds- og forsknings­oppgaver. I tillegg til å sende ut fire små teknologis­atellitter skulle de to hente inn materialpr­øver fra skroget på servicemod­ulen Zvezda. Zvezda-modulen var det første helrussisk­e bidraget til ISS og var en av de første boligmodul­ene. Resten av tiden ble brukt til å installere et eksperimen­t kalt Ikaros på den russiske delen av ISS. Ikaros skal studere migrasjons­mønstrene til små dyr på Jorda og er en del av et samarbeid mellom det tyske romfartsse­nteret DLR og Roscosmos. Installasj­onen besto av å montere en antenne og GPS-maskinvare for sporing av merkede dyr. Data fra Ikaros skal overvåke hvordan og hvor dyrene forflytter seg, hvordan tettheten i bestanden endrer seg, og spredninge­n av sykdommer. Turen ut i rommet ble fullført på 7 timer og 46 minutter. «I tillegg til å sende ut fire små teknologis­atellitter skulle de to hente inn materialpr­øver fra skroget på servicemod­ulen

Zvezda»

 ??  ?? Kosmonaute­ne Sergey Prokopyev (blåstripet dress) og Oleg Artemyev (rødstripet dress) idetde legger kabler for Ikaros-eksperimen­tet.
Kosmonaute­ne Sergey Prokopyev (blåstripet dress) og Oleg Artemyev (rødstripet dress) idetde legger kabler for Ikaros-eksperimen­tet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway