Årets begivenheter innen vitenskap

Det store togranet i 1963

Et legendaris­k dristig og dyktig utført ran ble ødelagt av et brettspill.

-

Etter at han slapp ut av fengsel i 1962, begynte Bruce Reynolds og noen få, nære medhjelper­e å klekke ut en dristig plan. De ville rane et posttog som var fylt med verdipost som nesten alltid inneholdt kontanter. Og for å gjøre det enda mer fristende ble teamet rådet til å slå til dagen etter en offentlig fridag.

Reynolds og gjengen fra Nordøst-London allierte seg med gjengen fra Sørøst, og teamet satte raskt i gang med å planlegge og gjennomfør­e det mest legendaris­ke ranet i historien. De hadde en innsideman­n som ble kalt «the Ulsterman», og ranerne visste nøyaktig hvilket tog de skulle stoppe og når de skulle gjøre det. Planen om å stoppe toget med et stoppsigna­l fungerte som den skulle, men da ranet var i full gang, støtte ranerne på en uforutsett hindring.

Et medlem av teamet kalt «Peter» hadde brukt flere måneder på å lære å kjøre tog av jernbanens egne menn, under dekke av å være jernbaneen­tusiast. Han var sikker på at han skulle klare å flytte toget, men selvsikker­heten forsvant som dugg for sola da han sto overfor det enorme dieselloko­motivet. Det var ikke helt det samme som de små togene han hadde prøvd seg på. Teamet måtte dermed tvinge lokføreren til å kjøre toget for dem.

Etter at pengene var flyttet over i fluktbilen­e, trakk ranerne seg tilbake til et skjulested. De hadde stjålet 2,6 millioner pund (330 millioner kroner i dagens pengeverdi) på noen få minutter uten å bruke våpen eller vold, men den geniale planen falt snart i fisk.

Den første tabben var at et gjengmedle­m sa til jernbanefo­lkene at de skulle vente 30 minutter før de ringte politiet. Med det avslørte de at skjulested­et ikke var langt unna. I tillegg hadde mennene spilt Monopol på skjulested­et, og politiet fant fingeravtr­ykkene deres der. Det var med på å forsegle skjebnen til ranerne. Politiet klarte raskt å fange a ge de fleste este a av de involverte o e te ranerne. a e e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway