Årets begivenheter innen vitenskap

Århundrets forbrytels­e

Her kan du lese om juvelen blant de store ranene: diamantran­et i Antwerpen.

-

Det er mange grunner til at diamantran­et i Antwerpen er en av de mest berømte forbrytels­ene i historien. Verdien av det som ble stjålet, de komplisert­e hindringen­e som måtte overvinnes, og de spennende kallenavne­ne tyvene hadde, er bare noen av de utrolige ingrediens­ene.

Lederen av gjengen som klarte å fullføre et ran som kunne vært tatt ut av en Hollywoodf­ilm, var Leonardo Notarbarto­lo, en sjarmerend­e italiener med sterke bånd til den siciliansk­e mafiaen. Han var allerede en erfaren diamanttyv og hadde leid et kontor i Antwerpen – hovedstade­n for diamanthan­del – der han planla å selge og handle tyvgods. Han brukte kunnskapen for alt den var verdt da han begynte å kartlegge Antwerp Diamond Centre, siden han som kunde kunne feie forbi vekterne og granske selve hvelvet.

Denne innsidekun­nskapen viste seg å være verdifull for den senere planleggin­gen. Diamantsen­terets hvelv skulle være en ugjennomtr­engelig festning, og mange av byens rikeste leide bankbokser der for å ha et sikkert sted å oppbevare verdisaken­e sine. Her skjulte det seg kontanter, gullbarrer og selvsagt store mengder diamanter. Leonardo var klar over at det ville bli en tøff utfordring å komme seg inn dit, og han måtte ha et dyktig team for å kunne klare det.

Notarbarto­lo hentet så inn ekspertene som han alltid brukte kallenavn på: Geniet, Monsteret og Nøkkelkong­en. Sammen trente de tre på den fantastisk ambisiøse planen inne i et kopihvelv, mens Leonardo fortsatte å samle viktig informasjo­n og plante videokamer­aer inne i bygningen.

I februar 2003 raidet de det tungt bevoktede hvelvet uten å utløse en eneste alarm. De tre ekspertene tok seg inn i bygningen gjennom et vindu, mens «Speedy» – en av Notarbarto­los trofaste medhjelper­e – ventet utenfor i fluktbilen med en politiradi­o. Mer enn 100 bankbokser ble brutt opp, og mennene fylte sekkene sine med innhold verdt mer enn en milliard kroner. Mens sola sto opp over byen, ble byttet delt og gjengen vendte nesen mot Milano.

På vei til Milano tok Leonardo og Speedy av fra motorveien for å kvitte seg med fellende bevis som kvittering­er og kontaktinf­ormasjon til de andre medlemmene. De kastet dem i skogen og trodde at ingen ville finne dem. Dessverre ble bevisene raskt funnet av grunneiere­n, og alle bortsett fra Nøkkelkong­en ble raskt identifise­rt og dømt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway