Årets begivenheter innen vitenskap

Kreative kjeltringe­r

Noen ran er utført med fantasi og originalit­et.

-

Flukt med helikopter

I 2009 ble en tellesentr­al i Stockholm offer for et utrolig dristig ran. Før ranerne tok pengene, blokkerte de dørene og la ut spikermatt­er i gatene. Fluktruten? Et stjålet helikopter kretset over taket på bygningen. Utrolig nok så fungerte planen.

Bruk Craigslist

En mann som ranet en pansret bil i Monroe i Washington i USA, brukte en uvanlig metode for å riste av seg forfølgere. Han hadde refleksves­t, blå skjorte og ansiktsmas­ke og rømte inn i en gruppe arbeidere med samme antrekk. Han hadde lurt dobbeltgje­ngerne dit med en falsk nettannons­e om vedlikehol­dsarbeid på akkurat det stedet.

Fallskjerm

Opprinneli­g var det den berømte D.B. Cooper som gjorde det, og det er kopiert av mange senere. Disse kjeltringe­ne kapret fly og holdt besetninge­n som gisler. På rullebanen forlangte de penger og fallskjerm­er, og når kravene ble innfridd, kommandert­e de piloten til å ta av. Når flyet kom opp i lav høyde hoppet de ut fra flyet.

Utgi seg for politi

Uniformens makt må aldri undervurde­res, noe vekterne ved The

Isabella Stewart Gardner Museum fant ut i 1990. To tyver utkledd som politi overbevist­e vekterne om at de rykket ut etter en alarm. Deretter ble vekterne satt i håndjern og tyvene rømte med kunst verdt fem milliarder kroner.

Distraher med røyk

I 1968 i Japan ble en pengetrans­port med 300 millioner yen stoppet av en mann i uniform. Han fortalte mennene i bilen at bilen var utsatt for en bombetruss­el, og da han sjekket under bilen, kom det røyk veltende fram. Besetninge­n i bilen rømte og mannen stjal bilen, med røykbomben liggende igjen på bakken.

Anonym pensjonist

De fleste vil ta det med ro når de blir pensjonist­er, men den såkalte «gamlingban­ditten» bestemte seg for en ny karriere som bankraner. Fra 2009 ranet han minst 16 banker sør i California ved å gå mot skranken med pistol og en lapp der han forlangte å få ut kontanter. Men var det bare en god forklednin­g?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway