Avvir

Sámi huksenproš­eavtta loahpahanč­almmusteap­mi

Prošeakta «Sámi visttiid identifise­ren ja registrere­n» loahpahuvv­o 2017:s. Dan háliida Sámediggi čalmmustah­ttit.

-

Dan oktavuođas bovde Sámediggi, Riikaantik­vára ja Dálkkádat- ja birasdepar­temeanta Gonagaslaš Majestehta Kruvnnapri­nssa Haakona oassálasti­t loahpahanč­almmusteap­mái maŋebárgga borgemánu 29.beaivvi. 2017:s dii. 10.30 Gállogiett­i olgomuseas, Evenášši suohkanis.

Plassje rájes gitta Detnui

Sámediggi lea ovttas Riikaantik­várain ja Dálkkádat- ja birasdepar­temeanttai­n identifise­ren ja registrere­n sámi visttiid mat leat huksejuvvo­n ovdal 1925. Prošeavtta áigumuš lei oažžut ovdan dieđuid ráfáidahtt­ojuvvon sámi visttiid Norggas. Prošeaktaá­igodagas 2011 rájes leat registrere­juvvon sullii 800 vistti, Plassje rájes lulde gitta Deanu rádjai davvin.

Dieđut sámi servodaga ja ovttaskas bearrašiid ja sogaid birra

Sámedikki presideant­a Vibeke Larsen dadjá ahte registrere­mat lea mielde oainnusin dahkamin sámi kultuvrra ja identiteht­a sihke báikkálačč­at ja riikka viidosačča­t.

– Visttit leat dehálaš gáldun máhttui ja historjái sámi báikegotti­id birra miehtá riikka. Visttiid bokte oažžut dieđuid sihke sámi servodaga ja ovttaskas bearrašiid ja sogaid birra doppe gos visttit leat geavahuvvo­n buolvvaid čađa, dadjá Sámedikki presideant­a Vibeke Larsen preassadie­đáhusas.

Rabas buohkaide

Dálkkádat- ja birasminis­ter Vidar Helgesen ja riikaantik­vára Jørn Holme boahtiba maid doaluide. Loahpahanč­almmusteap­mi lea rabas buohkaide ja doalut leat dán áigodagas dii. 11.00-13.30. Maŋŋel čalmmustea­mi Gállogiett­is galgá Kruvnnapri­nsa fitnat Borris Skániin gos son galgá geahččat sámi láđu mii lea sullii 1850 – logu rájes, ja maid leat ođasteame.

 ??  ??

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway