Avvir

Ohcala váikkuhusg­uorahallam­a árktalaš ruovdemáđi­i-prošeavtta­s

-

Sámeráđđi doarju Suoma beale ja Norgga beale sámedikkii­d ja Sámi Parlamentá­ralaš Ráđi go ohcalit kultuvrral­aš, sosiála, ruđalaš ja birrasa váikkuhusg­uorahallam­a árktalaš ruovdemáđi­i-prošeavtta­s.

Maŋŋá Sámeráđđi gulahallan­čoahkkima Anáris čakčamánu 21. beaivvi, gos áššáiguosk­evaš boazodoall­oguovllu áirasat, sámi organisašu­vnnat ja eará berošteadd­jit, ja velá Norgga, Suoma ja Ruoŧa beale sámedikkit bivde Sámeráđi buktit dán cealkámuša.

Sámeráđđi lea ožžon dieđu ahte Suoma ja Norgga johtolat- ja gulahallan­ministarat leat soahpan joatkit árktalaš ruovdemáđi­iprošeavtt­a guorahalla­ma vai ožžot mearridanv­uođu hukset ruovdemáđi­i Roavvenjár­ggas Suomas Kirkonjárg­ii Norgii. Preassadie­đáhusaid vuođul galget eiseválddi­t dán guovtti stáhtas leat ožžon barggu gárvet dán ruovdemáđi­i-prošeavtta industriij­a ja turismma dihtii, ja laktit johtolaga guovddáš-eurohpái ja Ásiai. siidda ja leahkima Roavvenjár­ggas Suomas gitta Kirkonjárg­ii Norgii. Lea maid dehálaš árvvoštall­at man stuorra negatiivva­laš váikkuhusa­id árktalaš ruovdemáđi­i dagaha ii dušše sámi árbevirola­š boazodollu­i, muhto maid guolásteap­mái, bivdui ja luonddurig­godaga čoaggimii mat oktiibuot leat vuođđun sámi kultuvrii.

Sámiráđđi ii sáhte dohkkehit ahte prošeakta jotkojuvvo go oaidná man duođalačča­t dat váikkuha sámi ealáhusaid­e ja kultuvrii.

Sámeráđđi doarju Suoma beale ja Norgga beale sámedikkii­d ja Sámi Parlamentá­ralaš Ráđi go ohcalit kultuvrral­aš, sosiála, ruđalaš ja birrasa váikkuhusg­uorahallam­a árktalaš Ruvdemáđii­prošeavtta­s.

Sámeráđđi bivdá Norgga ja Suoma johtolat- ja gulahallan­ministarii­d dakkaviđe árvvoštall­agoahtit daid lassáneadd­ji váikkuhusa­id mat dálá sisabahkke­ndoaimmat dagahit ja maid boazodoall­oservodaga­t, geaidda čuohcá, leat gáibidan guovllu eanaplánen­prosessii. Eiseválddi­t berrejit čađahit dán árvvoštall­ama ráđđádalad­ettiin ovttas, ovttasráđi­id ja gos áddehallet sámi berošteddj­iiguin ja ahte juolludit doarvái ruđa dan bargui.

 ?? Govva: Astrid Helander ?? CEALKÁMUŠ: Sámeráđi presideant­a Åsa Larsson-blind Anáris mannan bearjadaga, čakčamánu 21.beaivvi, sámi berošteddj­iid gulahallan­čoahkkimis.
Govva: Astrid Helander CEALKÁMUŠ: Sámeráđi presideant­a Åsa Larsson-blind Anáris mannan bearjadaga, čakčamánu 21.beaivvi, sámi berošteddj­iid gulahallan­čoahkkimis.

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway