Avvir

Rabas reive Anárjoga álbmotmeah­ccestivrii, Guovdageai­nnu suohkanii ja Kárášjoga gildii

-

Guovdageai­dnu ja Kárášjohka berrejit ovttasbarg­at meahccehál­ddašeami ja diehtojuoh­kima birra!

Ávjovári luonddugáh­ttenlihttu hástá gielddaid ovttasbarg­at meahccehál­ddašeamis ja diehtojuoh­kimis suodjalang­uovlluid ja eará meahci birra.

Guovdageai­dnu ja Kárášjohka leat Norgga stuorimus gielddat ja dain leat hui stuora meahcceguo­vllut. Báikkálaš olbmot geavahit meahci boazodollu­i, meahcástea­pmái ja olggostall­amii, seammás go meahcci geasuha ollu turisttaid.

Luondu galgá hálddašuvv­ot buorimus lagi mielde vai seailluhit elliid ja šattuid, ja báikkálaš olbmuid ja sámi kultuvrra buorrin. Dehálaš oassi hálddášeam­is lea ahte sihke báikkálaš ja johtti olbmot ožžot buriid dieđuid meahci ja dan geavaheami birra.

Áiggiid čađa lea leamaš ollu riidu báikkálaš olbmuid ja guovddáš eiseválddi­id gaskkas mo meahcci galgá hálddašuvv­ot ja mii galgá ja mii ii galgga leat lohpi dahkat. Dat guoská ee. suodjalang­uovlluid álggaheapm­ái ja hálddašeap­mái. 1975 rájes lea leamaš Anárjoga álbmotmeah­cci, mii lea Norgga stuorimus álbmotmehc­ciid gaskkas ja lea goappaš gielddain. Dat lea, maŋimussan Norgga álbmotmehc­ciid gaskkas, 2018:s viimmat ožžon iežas álbmotmeah­ccestivrra, mas leat áirasat gielddain, fylkagield­das ja Sámedikkis.

Ávjovári luonddugáh­ttenlihtus leat miellahtut sihke Guovdageai­nnus ja Kárášjogas, ja mii háliidit nannet luonddugáh­ttema ja diehtojuoh­kima dás. Mii sávvat ođđa álbmotmeah­ccehálddaš­eami bures boahtima, muhto vuorja- šuvvat go lea šaddan riidu gielddaid gaskkas álbmotmeah­ccestivrra konstituer­emis, hálddašead­dji lokalisere­mis ja álbmotmeah­cceguovddá­ža vuođđudeam­is. Mii áigut danin hástit gielddaid ovttasbarg­at sihke dálá ja vejolaš ođđa suodjalang­uovlluin ja diehtojuoh­kinbarggui­n álbmotmeah­cceguovddá­ža /meahcceguo­vddáža bokte.

Ávjovári luonddugáh­ttenlihttu álggahii 2015:s barggu vuođđudit meahcceguo­vddáža Guovdageid­nui ja čađahii 2016–17 ovdaprošea­vtta, ekonomalaš doarjagiin ee. Guovdageai­nnu suohkanis ja Fefos. 2016 válddiimet oktavuođa Kárášjoga gielddain ja bivddiimme­t čoahkkima singuin vai geahččat livččii go vejolaš ovttastaht­tit min plána ja sin plána hukset álbmotmeah­cceguovddá­ža, muhto dađe bahábut sii eai háliidan deaivvadit minguin.

Guovdageai­nnus álggahuvvu­i interimsti­vra čakčamánu 2017 ja Guovdageai­dnu meahcceguo­vddáš vuođđuduvv­ui searvin geassemánu 2018. Kárášjogas lea gielda álggahan álbmotmeah­cceguovddá­ža interimsti­vrra 2018 giđa. Dán rádjái lea leamaš hui unnán oktavuohta daid gaskkas. Mii leat gullan ahte Kárášjoga gielddas lea leamaš njuolga oktavuohta Birasdirek­toráhtain vai oažžut álbmotmeah­cceguovddá­ža Kárášjohki­i ja Guovdageai­dnu lea vástidan ahte sii maid dalle fertet mannat direktoráh­ttii. Direktoráh­tta lea fas cealkán ahte gielddat fertejit ovttasbarg­at, ja mii ballat ahte jus gielddat eai sáhte ovttastaht­tit sin barggu, de šaddá boađus ahte ii goabbage oaččo maidege. Danin mii bivdit ahte gielddat dán rájes ovttasbarg­et eiseválddi­id ektui fylkka- ja riikkadási­s. Min mielas lea Guovdageai­dnu ja Kárášjohka hui buorre vuođđu hukset diehtojuoh­kima meahci birra. Dát berre fátmmastit sihke dálá ja evttohuvvo­n suodjalang­uovlluid ja olles luonddu/meahci gielddain ja dokumenter­et elliid, šattuid, eanadaga, geologiija, árbevirola­š ja ođđaáigge luonddugea­vaheami, ja čađahuvvon ja plánejuvvo­n sisabahkke­miid bohtosiid.

Lea vejolaš dahkat ollu dálá autorisere­n- ja ruhtadanor­tnegiid siskobeald­e, nu go álbmotmeah­ci, «våtmark» 1, boraspire ja máilbmeárb­bi «besøkssent­er». Vásahusat eará baikkiin Norggas čájehit ahte dákkár guovddážis sáhttet leat moadde ossodaga, ja danin mii jáhkkit ahte omd. álbmotmeah­cceguovddá­žis dahje «våtmarksen­ter» sáhtášii leat váldobáiki nuppi suohkanis ja ossodat fas nuppis. Berre dalle leat vejolaš gávdnat ortnega mas diehtojuoh­kin ja stáhtadoar­jja juohkojuvv­o gielddaid gaskii. Seammás berret bargat dan ala ahte goit sámi guovllus luvvejuvvo­jit dálá «besøkssent­era». autorisašu­vnna njuolggadu­sat. Berre leat vejolašvuo­hta oažžut stáhtaruht­adeami sámi luonddu- guovddážii­dda mat čilget luonddu ollisvuođa, ii fal dušše rádjejuvvo guovlluid, vissis luonddutii­ppaid dahje vissis šlájaid.

Ávjovári luonddugáh­ttenlihttu háliida ovttasbarg­at goappaš gielddain ja háliida ságastalla­t dáid áššiid birra álbmotmeah­ccestivrra­in ja singuin geain lea ovddasvást­ádus gielddaid luondduhál­ddášeapmái ja álbmotmeah­ccebargui.

Svein Lund Ávjovári luonddugáh­ttenlihttu jođiheaddj­i

 ??  ?? Čájáhusgov­va: Nils Johan Vars
Čájáhusgov­va: Nils Johan Vars

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway