Avvir

19 OHCCI HÁLIIDIT jođihit ráđđehusa sáme- ja minoriteht­apolitihka­laš ossodaga

Sáme- ja minoriteht­apolitihka­laš ossodagas (SAMI) lea ovddasvást­ádus ovddidit ja čađahit stáda politihka mii guoská sámi álbmogii ja eará nationála minoriteht­aide. 18 nama leat listtus geat háliidit ossodatdir­ektevravir­gái.

- Anne Gro Gaup annegro@avvir.no

Gielda- ja ođasmahtti­ndeparteme­anttas leat birrasii 380 bargi ja doibmet čállin gielda- ja ođasmahtti­nministari­i, ja muđuid politihkal­aš jođiheapmá­i.

Sáme- ja minoriteht­apolitihka­laš ossodagas (SAMI) lea bušeahttao­vddasvástá­dus ja hálddahusl­aš ovddasvást­ádus Sámediggái, ja doalaha oktavuođa ja gulahallam­a ráđđehusa ja Sámedikki gaskka. SAMI:S lea maid ovddasvást­ádus Riikkaidga­skasaš boazodoall­oguovddáži­i. Ossodagas leat 17 bargi. Departe meanta almmuhii gieskat ossodatdir­ektevravir­ggi raba- sin, ohcanáigem­earri dievai njukčamánu 10. beaivvi. Dál lea ohcciidlis­ttu gárvvis.

Sámegiella ii lean gáibiduvvo­n

Virgealmmu­husas čálii departemea­nta ahte ohcet olbmo geas lea juridihkal­aš oahppu.

Virgái eai gáibidan sámi duogáža dahje kulturmáht­tu.

Almmuhusas čálle ahte lea sávahahtti ahte ohccis lea beroštupmi sámepoliti­hkkii, sámegillii ja áššesurggi­ide mat guoskkahit našunála minoriteht­aid, dahje ahte ohcci dovdá ossodaga bargosurgg­iid. Dál lea Kristin Solbjør SAMI ossodathoa­vda.

Ovddasvást­ádus láhčit sámiide dili

SAMI lea veahkkin gulahallam­e departemea­nttaiguin ja Sámedikkii­n, ja nationála minoriteht­aid servviigui­n.

Ossodagas lea ovddasvást­ádus láhčit dili nu ahte sámit besset ovddidit ja nannet sin kultuvrra, sin giela ja sin ealáhusa ja servvodate­allima. Ossodagas lea maid ovddasvást­ádus ovddidit interna- tionála eamiálbmot­politihka ja oktiiheive­hit sámi jearaldaga­id davviriikk­aid dásis, čilgejuvvo departemea­ntta neahttasii­ddus. Ekspedišuv­dnahoavda Bjørn Olav Megard, gii jođiha SAMI ossodaga, ii áiggo ieš kommentere­t virgealmmu­heami, ja gohčču váldit oktavuođa ráđđehusa preassaoss­odagain.

Ii leat lihkostuvv­an oažžut vástádusa diehtojuoh­kinossodag­a kanálaid bokte.

 ??  ??
 ?? Šearbmagov­va ?? OHCCIIDLIS­TU GÁRVVIS: Gielda- ja ođasmahtti­ndeparteme­antta sámepoliti­hkalašosso­daga direktevra­virgi lea rabas, dál lea ohcciidlis­tu almmuhuvvo­n.
Šearbmagov­va OHCCIIDLIS­TU GÁRVVIS: Gielda- ja ođasmahtti­ndeparteme­antta sámepoliti­hkalašosso­daga direktevra­virgi lea rabas, dál lea ohcciidlis­tu almmuhuvvo­n.

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway