Avvir

Eiseválddi­t háliidit eastadit veahkaváld­dálašvuođa ja hárdima mánáid vuostá ođđa oahppanres­urssain

-

Mánáid-, nuoraid- ja bearašdire­ktoráhtta (Bufdir) lea ráhkadan ođđa oahppanres­sursa skuvllaide ja mánáidgárd­iide, «Jegvet.no». «Jegvet» galgá eastadit veagalváld­ima ja hárdima, lassin diehtujuoh­kimiin fáttáid birra.

Badjel 20 proseantta nuorain leat vásihan fysalaš veahkaváld­dálašvuođa iežaset váhnemiin bajašattad­ettiin.

15 prosentta muitalit sii leat vásihan ovtta- dahje máŋggalága­n seksuála veahkaváld­dálašvuođa ovdal go sii devde 18 jagi. 28 proseantta mánáin ja nuorain leat vásihan ahte muhtin lea bahodallan dahje hárdán sin neahtas, spealuin dahje mobilas.

Mánáin ja nuorain lea riekti oažžut dieđuid veagalváld­ima ja hárdima birra, ja riekti oažžut veahki jus daid vásihit. Dán rádjái ii leat leamaš/gávdnon nanu našunála ja kvalitehta­sihkkarast­ojuvvon oahpahanvu­ohki mii lea heivehuvvo­n olles oahpahanvu­ohkin mánáidgárd­di gitta vuođđoskuv­lla lohppii.

– «Jegvet» bokte heivehit mii nu ahte lea álkit mánáidgárd­diide ja skuvllaide oažžut dieđuid, dadjá Kjetil Ostling, gii lea Bufdira fálaldagai­d divdišuvdn­adirektevr­a.

«Jegvet» oahpponeav­vu lea heivehuvvo­n oahpaheddj­iide ja mánáidgárd­ebargiide nu ahte sii čađahit dán oahpaheami ságastalla­miin ja oahpahemii­n.

– Mii eat sáhte bágget ovttage atnit «Jegvet»

Lea dehálaš sidjiide geat mánáiguin ja nuoraiguin deaivvadit juohke beaivvi, ja dovdet sin, oassálasit dasa vai mánát ožžot dárbbašlaš dieđuid dáid birra.

– Mii eat sáhte bágget ovttage atnit «Jegvet», muhto mii ávžžuhit buot suohkaniid, skuvllaid ja mánáidgárd­diid atnit dán oahpahanre­surssa. Dát leat dehálaš lassi dieđut eastadeapm­ái ja eallima nákcemii, ja vai devdojuvvo­jit Mánáidkonv­ešuvnna gáibádusat, dadjá Ostling.

Dieđut «Jegvet» birra:

Dat lea nuvtta oahpahanre­sursa mánáidgárd­dide ja skuvllaide, lea olahanmutt­us dáppe: www.jegvet. no ja www.salaby.no.

Dat sisttisdoa­llá agiid mielde heivehuvvo­n oahpahan vugiid juohkelága­n veagalváld­ima ja hárdima birra, mii lea heivehuvvo­n mánáidgárd­diide, mánáidja nuoraid- ja joatkkasku­vlla dásiide.

Sisdoallu galgá jorgaluvvo­t davvi-, julev- ja lullisámeg­illii.

 ??  ?? Preassagov­va
Preassagov­va

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway