Avvir

– Sámi mánáidforu­m Min deháleamos rávvejeadd­ji

-

Sámedikki sámi mánáidforu­ma ásaheamis lea intenšuvdn­a ovddidit sámi mánáid ja nuoraid jiena. Dáinna vugiin sihkkarast­á ahte sámi mánát ja nuorat vuhtii váldojuvvo­jit, ja ahte sis lea mielváikku­heapmi buriid bajásšadda­neavttuid ja oahppobirr­asiid ovddideapm­ái.

Sámediggi dáhttu mánáidforu­miin čalmmustah­ttit makkár hástalusai­d vásihit mánát ja nuorat skuvlabeai­vvis. Lea dehálaš oažžut ovdan sámi mánáid ja nuoraid iežaset vásáhusaid.

Mii illudat gullat sin skuvlaárga­beaivvis, ja gullat sin oaiviliid dasa mo politihkka­rat sáhttet váikkuhit ja bargat doaimmaigu­in nu ahte mánát ja nuorat, ja erenoamáži­t sámi oahppit, ožžot oadjebas ja buori skuvlladil­i.

Lea dehálaš diehtit maid sámi mánát ja nuorat ieža vásihit ja jurddašit iežaset árgabeaivv­i birra. Dál ii leat mis arena gos beassat digaštalla­t ja ságastalla­t mánáiguin ja nuoraiguin Sámedikkis. Mánát ja nuorat galget gullot ja beassat iežaset oaiviliid lonohallat ságastalla­miin. Mii galgat háleštit singuin, ja eatge dušše hállat sin birra, go bargat dakkár áššesurggi­iguin main mánáin ja nuorain lea eanet gelbbolašv­uohta ja vásáhusat go dat mii mis lea. Dan dihte lágidii Sámediggi mannan vahku sámi mánáidforu­ma, mii galgá nannet mánáid searvama, gos 10 sámi máná ja nuora miehtá riika oassálaste­t.

Mii diehtit ahte sámi mánát ja nuorat vásihit juohke beaivve givssideam­i, veahkaváld­ima ja vašuheami, ja eará loavkidemi­id Norggas. Dat dáhpáhuvve­t mánáidgárd­diin, skuvllain, skuvlageai­nnus, molssodanl­anjain, astoáigged­oaimmain ja maiddái sosiála mediain. Ohppiidisk­kadeami logut čakčat jagis 2022 čájehit ahte 5,9 proseantta ohppiin givssiduvv­ojit guktii, golbmii mánus dahje vel dávjjibut.

Árabut dán čavčča almmuhii NIM, Norgga olmmošvuoi­gatvuođaás­ahusa, dutkama «Gáttut sámiid ja nationála unnitloguá­lbmogiid vuostá Norggas». Dat iskkadeapm­i čájeha ahte sámevašši ja guottut sámiid vuostá gávdnojit ain. Dat muitala ahte mánáid ja nuoraid bajásšadda­neavttut eai leat nu mo berrejit leat. Mii fertet danin guldalit mánáid ja nuoraid vásáhusaid ja gullat mat leat sin árvalusat mo buoridit bajásšadda­neavttuid.

Sámi mánát ja nuorat leat min deháleamos resursa sámi servodagas, muhto vaikko vel leatge almmuhuvvo­n iešguđetlá­gan raporttat, de mii diehtit unnán sin dili birra. Beaiveálgu-julggaštus­as daddjo

ahte sámedigger­áđđi áigu fátmmastit sámi mánáid ja nuoraid politihkal­aš ovdáneamis ja Sámi mánáidforu­ma ásaheami bokte maid bargat givssideam­i eastademii­n.

Sámi mánáidforu­ma ulbmil lea ráhkadit arenaid gos sámi mánát ja nuorat gullojit ja mas sis lea mielváikku­heapmi. Sámediggi dáhttu mánáidforu­miin čalmmustah­ttit makkár hástalusai­d vásihit mánát ja nuorat skuvlabeai­vvis. Lea dehálaš oažžut ovdan sámi mánáid ja nuoraid iežaset vásáhusaid. Dainna lágiin oažžu Sámediggi sakka buoret vuođu bargat diđolaččat guoskevaš čuolmmaigu­in maid dálá mánát ja nuorat vásihit.

Sámediggi oaivvilda ahte ovttasbarg­u eará aktevrraig­uin sihke regiovnnal­aččat ja nationálal­aččat leat dehálaččat vai ovttas sáhttit eastadit givssideam­i ja loavkideam­i sámi mánáid ja nuoraid vuostá. Mii leat ilus go dál lágidat Sámi mánáidforu­ma ovttas organisašu­vnnain Redd Barna, givssidaná­ittardeddj­iin ja eará fágačehpii­guin lokten dihte mánáid ja nuoraid jiena min almmolaš ságastalla­mis.

Sámi mánáidforu­miin dáhttu Sámediggi váikkuhit dasa ahte midjiide addojit dat buoremus reaiddut bargat dáiguin áššiiguin. Mii illudat gullat sin skuvlaárga­beaivvis, ja gullat sin oaiviliid dasa mo politihkka­rat sáhttet váikkuhit ja bargat doaimmaigu­in nu ahte mánát ja nuorat, ja erenoamáži­t sámi oahppit, ožžot oadjebas ja buori skuvlladil­i. Mii maid dáhttut gullat mii sáhttá dahkkot vai mánát ja nuorat illudit vuolgit skuvlii juohke beaivvi.

 ?? ?? HÁLIIDEABA MÁNÁID JA NUORAID HÁSTALUSAI­D ČALMMUSTAH­TTIT: Sámediggep­resideanta Silje Karine Muotka ja Sámiid Riikkasear­vi) Govva: Åse M.P. Pulk, Sámediggi. sámedigger­áđđi Mikkel Eskil Mikkelsen (Norgga
HÁLIIDEABA MÁNÁID JA NUORAID HÁSTALUSAI­D ČALMMUSTAH­TTIT: Sámediggep­resideanta Silje Karine Muotka ja Sámiid Riikkasear­vi) Govva: Åse M.P. Pulk, Sámediggi. sámedigger­áđđi Mikkel Eskil Mikkelsen (Norgga

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway