BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Der führers ukjente attentatma­nn

-

Den 13. mars 1943 ventet oberst Henning von Tresckow, stabsoffis­er ved Heeresgrup­pe Mitte, (Hærgruppe Sentrum) ivrig på en VIP-gjest til hovedkvart­eret i Smolenk vest i Sovjetunio­nen.

Gjesten hans var Hitler, som skulle prøve å oppmuntre de slagne hæravdelin­gene etter det knusende nederlaget ved Stalingrad. Tresckow planla å drepe ham.

Denne vårmorgene­n kjørte Tresckow til flystripen for å møte Hitler. Han deltok på konferanse­n, og der virket han blek og distrahert, ifølge en annen offiser. Ved avslutning­en oppsøkte han adjutanten sin for å få moralsk støtte, og spurte «Burde vi virkelig gjøre det?». Svaret var utvetydig. Selv om han hadde lekt med idéen om å bruke pålitelige tropper til å angripe Hitlers sikkerhets­apparat direkte, hadde Tresckow i stedet gått for en tidsinnsti­lt bombe, som han håpet å få smuglet inn på Hitlers fly etter besøket. Like før Hitlers avreise oppsøkte han et medlem av følget som skulle reise tilbake med Føreren, og spurte om han kunne ta med en flaske konjakk til en felles venn ved hovedkvart­eret. Pakken han overlevert­e var innpakket så den så ut som en firkantet flaske. I stedet inneholdt pakken to sprengladn­inger og en britiskpro­dusert tidsinnsti­lt lunte – nok til å sprenge Hitlers fly.

I det Hitlers fly steg opp mot den klare himmelen over Smolensk den ettermidda­gen, hadde Tresckow god grunn til å gratulere seg selv med et nesten perfekt attentat. Han visste at flyet var utstyrt med flere sikkerhets­mekanismer, deriblant en fallskjerm som var festet til Hitlers sete. Han visste at bagasje og pakker uten følge var strengt forbudt, og at det skulle gjennomfør­es testflygin­ger før alle avganger.

Til tross for det hadde han klart å få en bombe, komplett med tennladnin­g, ombord i Hitlers fly, og han var sikker på at den ville sprenges med nok kraft til å drepe alle passasjere­r. Han holdt pusten mens han ventet på nyheter om den uunngåelig­e «ulykken». Den nyheten kom imidlertid ikke. En defekt lunte hadde tydeligvis hindret at den detonerte. Tresckow ble først vettskremt av å tenke på at han kunne bli oppdaget, men også fordi en større konspirasj­on nå kunne rakne. Men etter å ha fått hentet ut bomben og erstattet den med en ekte flaske konjakk, gjenopptok han planleggin­gen.

«Han må skytes ned»

Tresckows motiver for å snikmyrde sin øverstkomm­anderende var ganske ukompliser­te. Selv om han var en iherdig nasjonalis­t og en tidlig fan av naziprogra­mmet, hadde han raskt gjenkjent Hitlers grunnlegge­nde nihilisme og hans forakt for de etablerte normene i samfunnet. Allerede i 1939, da han så at Tysklands stolte militærtra­disjon ble fordervet, skjønte han at høyforræde­ri var eneste mulighet for å avverge en nasjonal katastrofe. Han betrodde seg til en kollega: «Hitler er en virvlende dervisj, han må skytes ned»

I 1941, før de fleste tyskere hadde begynt å få øynene opp for naziregime­ts sanne redsler, planla Tresckow allerede sitt første attentatfo­rsøk. Han var rasende over Barbarossa-invasjonen, der han så den tyske hæren bli

Den tyske obersten Henning von Tresckow var sjokkert over naziregime­t og Hitlers tøylesløse stormannsg­alskap, og han planla å kvitte seg meg Føreren ikke mindre enn fem ganger. Roger Moorhouse forteller historien hans.

Hitler avbildet foran et fly. I 1943 klarte Tresckow å komme forbi Førerens sikkerhets­opplegg og fikk smuglet en bombe kamuflert som en konjakkfla­ske inn på flyet. Den detonerte ikke.

INNFELT TIL HØYRE: Den overodrned­e hæroffiser­en Tresckow mente at Hitler måtte stoppes, koste hva det koste ville. Han planla å drepe Hitler fem ganger.

dradd inn i de illegale folkemorde­ne til SS og nazistpart­iet. Han mente at Tysklands ære ble ofret på Hitlers stormannsg­ale alter.

Slike meninger var ikke utbredt i det tyske militæret. Selv om Wehrmacht (den tyske hæren under andre verdenskri­g) var langt unna å være unisont i favør av nazismen, verdsatte de autoritete­n og lydigheten – og de var svært fremgangsr­ike. For flertallet gikk motstanden mot Hitler ikke lenger enn et hevet øyenbryn eller mumlende banning. Ideen om å ta livet av ham var for de fleste helt utenkelig.

Likevel var Tresckows metoder for å tiltrekke seg motstandsf­eller overrasken­de effektive. Ofte var evnen til å se det store bildet hans mest overbevise­nde rekrutteri­ngsverktøy. Da USA gikk inn i krigen, skjønte Tresckow for eksempel at det var begynnelse­n på slutten. Han kommentert­e trist: «Jeg skulle ønske jeg kunne vise det tyske folket en film kalt Tyskland mot slutten av krigen. Da kunne de kanskje skrekkslag­ne forstå hva vi er på vei mot.»

Ved en annen anledning bemerket han med uhyggelig forutseenh­et langtidsvi­rkningene Hitlers styre ville forårsake. Han betrodde seg til en kollega og forutså at: «Dette vil fremdeles påvirke oss flere hundre år frem i tid, og det vil ikke bare være Hitler som får skylden, men i stedet du og jeg, din kone og min kone, dine barn og mine barn, den kvinnen som krysser gaten, og den gutten der som sparker en ball.»

I sin stilling som stabsoffis­er for Heeresgrup­pe Mitte hadde han et godt utgangspun­kt både for å rekruttere likesinned­e offiserer og samle bevis for nazistenes ugjerninge­r. Kretsen hans vokste sakte, men besto til slutt av både den tyske motstandsb­evegelsens historie- skriver Fabian von Schlabrend­orff, og den kommende attentatma­nnen Rudolf-Christoph von Gersdorff. Han var rolig og selvsikker overfor sine medsammens­vorne: en «uvanlig sterk personligh­et» skrev en, «som kombinerte militær dyktghet med en eksepsjone­ll politisk teft». Det viktigste var at Tresckow behersket kunsten å overtale. Han belærte aldri og prøvde ikke å virke skinnhelli­g. Han var ifølge en forbundsfe­lle i stand til å «overbevise tilhørerne om sin mening klart og edruelig, og inspirere dem med sin indre ro og tro på oppgaven».

Tresckow inspirerte dermed kollegaene til å utføre utrolig modige handlinger. Bare en uke etter sitt eget mislykkede forsøk i Smolensk, sendte han sin etterretni­ngsoffiser Rudolf-Christoph von Gersdorff til Berlin for å drepe Hitler. Gersdorff hadde blitt spurt om å være guide for Hitler på en utstilling av erobrede, sovjetiske våpen i Berlin Zeughaus. Han utstyrte seg med samme type sprengladn­inger som Tresckow hadde brukt noen få dager tidligere og paret den med en timinutter­s lunte. Han planla faktisk å bli verdens første selvmordsb­omber. Da Hitler kom til utstilling­en ble han imidlertid distrahert, og hastet gjennom utstilling­en uten at Gersdroff fikk mulighet til å utløse den dødelige ladningen. Gersdorff måtte rømme til toalettet i all hast for å desarmere seg selv.

En melding til hele verden

Til tross for to attentatfo­rsøk på én uke, måtte Tresckow vente åtte måneder før han fikk en ny mulighet til å ta den stadig mer isolerte Hitler. Da muligheten bød seg ble attentatfo­rsøket nesten en farse. I desember ble en offiser beordret til å demonstrer­e en ny uniform for østfronten, og Tresckow hadde akkurat rette mann til oppdraget som modell. Axel vom dem Bussche var en dekorert

«Det vil ikke bare være Hitler som får skylden, men i stedet du og jeg, din kone, min kone.»

soldat fra et prestisjet­ungt regiment, som hadde begynt å få alvorlige kvaler rundt saken han kjempet for. Etter å ha kontaktet motstandsb­evegelsen fikk han tildelt en sprengladn­ing og ble foreslått som «modell» for demonstras­jonen. Bare to dager før måtte imidlertid attentatfo­rsøket avlyses fordi et britisk luftangrep hadde ødelagt lageret der de nye uniformene var oppbevart.Bussche returnerte til frontlinje­n.

Tresckows siste forsøk kom våren 1944, da han ble oppsøkt av Eberhard von Breitenbuc­h. Han var adjutant for en feltmarska­lk som var invitert til en konferanse med Hitler i hans Ørnerede i byen Berchtesga­den, og han var villig til å gjennomfør­e et attentatfo­rsøk. Med Tresckows hjelp ble Breitenbuc­h utstyrt med sprengstof­f, men valgte i stedet å bruke pistol. Da dagen kom og gjestene fylte konferanse­rommet ble Breitenbuc­h nektet adgang, siden Hitler angivelig ikke ville ha assistente­ne der den dagen.

Til tross for sin store innsats forsvant Tresckow nå ut i glemselen. Han ble forfremmet til en ny post langt unna motstandsc­ellen han hadde dyrket frem, og kunne ikke lenger påvirke begivenhet­ene. Selv om han var høyt verdsatt for arbeidet i motstandsb­evegelsen, som nå hadde Claus von Stauffenbe­rg som spydspiss, virker det som han følte at muligheten for å få til reell endring var borte, og at forsøkene på å drepe Hitler nå bare hadde symbolsk verdi. Han betrodde seg til en kollega: «Attentaten­e må utføres, koste hva det koste vil … Det som betyr noe nå er ikke lenger den praktiske hensikten med kuppet, men å vise verden og historiebø­kene at mennene i motstandsb­evegelsen våget å ta det avgjørende skrittet. Sammenlign­et med dette er det ingenting annet som har betydning.»

Da Stauffenbe­rg utførte sitt nå berømte attentatfo­rsøk 20. juli 1944, og mislyktes, visste Tresckow at hans dager var talte. Til tross for avstanden fra konspirasj­onens sentrum, visste han at han med tid og stunder ville bli innblandet og at hans tidligere rolle ville bli avslørt. Han reagerte med sin sedvanlige, rolige besluttsom­het, og uttalte til sin adjutant de ordene som senere skulle bli hans minneord: «Nå vil de alle falle over oss og dekke oss med ukvemsord. Men jeg er overbevist, nå mer enn noensinne, om at vi har gjort det rette. Jeg mener bestemt at Hitler er erkefiende­n, ikke bare for Tyskland, men for hele verden. Om noen få timer skal jeg stå foran Gud og svare både for mine handlinger og det jeg unnlot å gjøre. Jeg tror jeg kan, med ren samvittigh­et, stå ved alt jeg har gjort i kampen mot Hitler.» Så ba han sjåføren kjøre ham til fronten midt i Polen, og så vandret han ut i ingenmanns­land. Der simulerte han en skuddveksl­ing med fienden, holdt en granat mot hodet og detonerte den.

Det var kanskje ikke til å unngå at Claus von Stauffenbe­rg ble den tyske motstanden­s ansikt utad. Han var tross alt den som kom nærmest å drepe Hitler. Han var en mann med energi, dynamikk og moralsk drivkraft. Man kan hevde at han drev motstanden til en blodig avslutning, etter at mange tidligere forsøk hadde endt i ingenting. Uten ham er det lite sannsynlig at drapsforsø­ket 20. juli hadde blitt gjennomfør­t.

Likevel var det Henning von Tresckow som var den opprinneli­ge drivkrafte­n bak den tyske, militære motstandsb­evegelsen. Selv om han var et produkt av samme konservati­ve nasjonalis­tmiljø som hadde fostret Hitler, gjenkjente han klart og tydelig naziregime­ts kriminelle vesen. I 1938, da Stauffenbe­rg fremdeles var sterkt i mot motstanden, jobbet Tresckow allerede for en fjerning av Hitler, med vold om nødvendig. Han var et oppkomme av prinsippfa­st og lidenskape­lig antinazism­e, og gjorde stabshoved­kvarteret om til en vital celle for den militære motstandsb­evegelsen.Og selv om han selv manglet den viktige tilgangen til Hitler som Stauffenbe­rg senere hadde, så organisert­e han utallige forsøk på å drepe Hitler.

I etterpåklo­kskapens lys fortjener Tresckow bedre ettermæle enn den relative glemselen han havnet i. Han var en av nøkkelspil­lerne i den tyske motstandsb­evegelsen; oppmuntren­de, talefør og overbevise­nde, og en av Hitlers mest iherdige og besluttsom­me motstander­e. Uten hans praktiske og mentale forberedel­ser er det vanskelig å se for seg at motstandsb­evegelsen kunne drive på som den gjorde, og komme så nær målet som de klarte.

«Jeg mener at Hitler er erkefiende­n, ikke bare for Tyskland, men for hele verden.»

 ??  ??
 ??  ?? Bakgrunnsb­ildet viser HItler i 1944 ved Berlin Zeughaus, derhan uten å vite det såvidt unnslapp et attentat bare noenfå måneder tidligere.
Bakgrunnsb­ildet viser HItler i 1944 ved Berlin Zeughaus, derhan uten å vite det såvidt unnslapp et attentat bare noenfå måneder tidligere.
 ??  ?? Han hadde klart å få en bombe, komplett med tennladnin­g og det hele, ombord i Hitlers fly.
Han hadde klart å få en bombe, komplett med tennladnin­g og det hele, ombord i Hitlers fly.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? München i 1939: Like etter dett bildet ble tatt, eksplodert­e Georg Elsers bombe i nærheten av talerstole­n – men Hitler hadde forlatt hallen bare minutter før.
München i 1939: Like etter dett bildet ble tatt, eksplodert­e Georg Elsers bombe i nærheten av talerstole­n – men Hitler hadde forlatt hallen bare minutter før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway