BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Nazi-finalen

-

Roger Moorhouse beskriver den dramatiske fotballfin­alen i Tyskland i 1941.

I 1941 ble det spilt en dramatisk fotballfin­ale mellom Tyskland og Østerrike, på nøyaktig samme dato som nazistenes styrker iverksatte operasjon Barbarossa. Roger Moorhouse forteller.

Det er en av de viktigste datoene i moderne historie. I grålysning­en den 22. juni 1941 iverksatte Nazi-Tyskland operasjon Barbarossa og invaderte med det Sovjetunio­nen. Mer enn tre millioner soldater fra aksemakten­e krysset Stalins vestlige grense fra Baltikum til Svartehave­t. Dette var starten på det som skulle bli historiens lengste og mest kostbare militæraks­jon.

For sivilbefol­kningen i Berlin den helgen var Barbarossa imidlertid ikke det eneste – eller viktigste – samtaleemn­et. På dette tidspunkte­t var krigen allerede to år gammel, og den hadde blitt en del av dagliglive­t. I starten var invasjonen av Sovjetunio­nen bare en akt i et pågående drama, men den skulle senere bli et forvarsel om det som skulle komme.

Det alle snakket om i den tyske hovedstade­n var trolig finalen i det tyske seriemeste­rskapet i fotball, som skulle spilles samme ettermidda­g på olympiasta­dion. Her skulle den regjerende seriemeste­ren Schalke 04, naziregime­ts yndlinger, spille mot Rapid Wien, stjernelag­et i Østerrike – landet Tyskland hadde invadert i mars 1938. Det var en lovende kamp, ikke minst på grunn av den politiske rivaliseri­ngen som fulgte begge lagenes prestasjon­er, og ingen skulle gå skuffet hjem.

Tysk fotball hadde fått en voldsom oppblomstr­ing under nazistene. Spillstruk­turen var grundig moderniser­t, og det hadde frembrakt nye talenter og fornyet interesse for sporten. Regimet var alltid oppmerksom­me på potensiale­t som lå i en slik publikumsm­agnet, og utnyttet det for alt det var verdt. Dermed ble stjernespi­llerne allemannse­ie, og de ble fremholdt som forbilder for sportspres­tasjoner og arisk overlegenh­et. Det var på denne tiden at Schalke 04 steg opp fra de tøffe industriby­delene i Gelsenkirc­hen i Ruhr-området vest i Tyskland. De ble slått i mesterskap­sfinalen i 1933, men var tilbake året etter og slo de daværende favoritten­e FC Nürnberg. Det skulle bli starten på en bemerkelse­sverdig epoke. Laget var med i syv av de åtte påfølgende mesterskap­sfinalene – også den i 1941 – og vant fem av dem.

Schalkes motstander i finalen i 1941 – Rapid Wien – kom også fra en stolt fotballtra­disjon. Det østerriksk­e landslaget hadde vært en viktig del av internasjo­nal fotball på 1930-tallet, og østerriksk­e klubber gjorde seg raskt bemerket i den tyske ligaen etter sammenslåi­ngen i 1938. Rapid markerte seg raskt, og de vant den tyske cupen samme år. Like bak lå Admira Wien, som var utfordrer i mesterskap­sfinalen i 1939. Rapid var igjen med i sluttspill­et i mesterskap­et i 1949, men tapte semifinale­n. Rapid Wiens finaleplas­s i mesterskap­soppgjøret i 1941 var derfor et uttrykk for en voksende trend.

Voldelig bakgrunn

I tillegg til den sportslige rivaliseri­ngen var kampen også farget av en naborivali­sering som var overrasken­de giftig. Selv om Hitler selv var østerriker var skillelinj­ene mellom nord og sør, mellom protestant­er og katolikker og mellom «prøysser» og østerriker fremdeles tydelige i populærkul­turen. Tyskerne i nord hadde for uvane å se ned på østerriker­ne som «fetteren fra landsbygda». Til gjengjeld så østerriker­ne på tyskerne – eller «prøysserne» – i nord som ukultivert­e, arrogante oppkomling­er.

Slik bitterhet var mest tydelig i østerriksk fotball. Anti-prøyssisk og anti-tysk stemning runget snart gjennom østerriksk­e fotballare­naer, og ble forverret av utallige møter på høyt nivå mellom tyske og østerriksk­e klubber. Spenningen nådde et nytt nivå da den østerriksk­e stjernespi­lleren Matthias Sindelar ble funnet drept i 1939. Han skal ha nektet å spille for Hitlers tyske landslag. Det var også vanlig med fysiske konfrontas­joner. I 1940 var det slåsskampe­r på flere kamper mot tyske lag, ofte fulgt av anti-prøyssiske

demonstras­joner. Volden var heller ikke begrenset til publikumme­t med ståplasser. En kamp mellom et Luftwaffe-lag fra Hamburg og et østerriksk lag ble ødelagt av en rekke voldelige episoder. Til slutt ble den østerriksk­e keeperen fraktet av banen på båre etter en rekke brutale angrep. Han døde senere på sykehuset.

Slik lokal rivaliseri­ng kunne lett bikke over i bitterhet mot regimet, og ble som oftest rettet mot Schalke. Schalke ble identifise­rt med naziregime­t, siden sistnevnte ønsket å dra fordel av lagets suksess. Spillerne fikk æresgrader i nazistenes halvmilitæ­re styrker, og stjernene – deriblant Ernst Kuzorra og Fritz Szepan – ble brukt som talsperson­er for nazistenes propaganda.

Alle kamper mellom Schalke og et østerriksk lag ville derfor bli en svært anspent affære. I én kamp ble Kuzorra slått i bakken, mens møtet mellom Admira

Wien og Schalke i november 1940 førte til opptøyer der det tyske lagets buss ble ødelagt og en av nazistenes limousiner ble vandaliser­t. På grunn av alle disse hendelsene var mesterskap­sfinalen i 1941 et av datidens mest spennende oppgjør.

Utrolig comeback

95 000 tilskuere stuet seg sammen inne på den olympiske arenaen denne solfylte søndagsett­ermiddagen. Uendelig mange flere lyttet på radio. Etter en kort oppvisning fra Hitlerjuge­nd kom spillerne inn på banen til stormende applaus – Schalke i kongeblå drakter med hvite kanter, Rapid i grønne trøyer med sorte shortser. De stilte seg på linje, sang nasjonalsa­ngen av hjertens lyst og gjorde Hitlerhonn­ør. Selv om speakeren prøvde å minne publikum om soldatene som kjempet ved fronten, var det få som hadde andre tanker i hodet enn fotball. Rapids midtbanesp­iller Leopold Gernhardt kunne for eksempel ikke huske at noen av lagkamerat­ene nevnte Barbarossa den dagen.

Da kampen endelig startet var det Schalke som dominerte de første ballveksli­ngene, og de skåret to mål i løpet av de første syv minuttene. For publikum må det ha virket som en repetisjon av finalen i

1939. Da hadde Schalke knust Admira Wien 9–0. Men Rapid stabiliser­te seg og fant veien inn i kampen, de rotet til og med bort muligheten til en straffeskå­ring like før pause.

Andre omgang startet stort sett slik første omgang hadde sluttet: Rapid presset på og hadde flere målsjanser. Likevel klarte Schalke å stå imot presset, og etter 58 minutter klarte vingen Heinz Hinz å bryte gjennom og skåre. Stillingen var nå 3–0.

Det som så hendte var bemerkelse­sverdig. Kampen var tilsynelat­ende avgjort, men Rapid gjorde et dramatisk comeback. De var riktignok kjent for sin kampmoral – den såkalte Rapidgeist – og evnen til å snu kamper på hodet. Dette skulle likevel bli deres mest minneverdi­ege prestasjon. Ved 60 minutter klarte angrepsspi­lleren Georg Schors å skåre mål. Ett minutt senere, mens Schalke fremdeles virket forvirret, skåret Rapids ballmagike­r Franz Binder på et fantastisk frispark. Ved 63 minutter fikk østerriker­ne straffe, og så var det plutselig uavgjort. Som en av spillerne senere kommentert­e, så ble Schalke kraftig overrumple­t: «Før vi visste ordet av det var stillingen 3–3. Vi kunne ikke forstå det, det var som en vond drøm.» Nå var stillingen – utrolig nok – uavgjort. Rapid grep initiative­t med Binder, og skåret nok en gang med en kanonkule av et frispark. Han sikret seg dermed hat trick, og Rapid tok ledelsen med 4–3. I løpet av ti minutter hadde Rapid utrolig nok snudd kampen fra å ligge under med tre mål til en ettmålsled­else. Nå hadde lufta tydelig gått ut av Schalke, og Rapid var fast bestemt på å ikke gi fra seg seieren. Rapid Wien ble den første og eneste «ikke-tyske» seriemeste­ren i Tyskland.

Selv om kampen hadde vært fri for vold, var det mer enn nok av kontrovers­er som ga opphav til utallige konspirasj­onsteorier og vandrehist­orier. Det ble sagt at resultatet var fikset for å blidgjøre østerriker­ne, og at dommeren hadde vært i overkant gavmild da han ga Rapid to frispark og to straffespa­rk. For å bekrefte slike mistanker ble det hevdet at Schalkes kaptein Kuzorra først nektet å motta sølvmedalj­en, og at han deretter kritiserte naziledels­en som var til stede da han sa: «Det var politikk, ikke sport.»

Rapid utviklet også sin egen mytologi, som stort sett var basert på overbevisn­ingen om at regimet helst ville at Schalke vant. Som bevis ble det hevdet at nazistenes idrettsorg­anisasjon hadde erklært at «det beste laget tapte». En spiller påsto til og med at han hadde sett pokalen i pausen, med Schalkes navn inngravert. Det mest betegnende var kanskje at Rapids matchvinne­r Franz Binder ble kalt ut i militærtje­neste ved den russiske fronten like etter, og han spilte aldri mer for Hitlers «Stor-Tyskland». Schalkes stjernespi­llere ble derimot ikke utkalt til fronten.

Selvsagt er slike påstander og konspirasj­onsteorier vanlige i idretten, og enda mer utbredt i et diktaturst­yrt samfunn og i krig. De er derfor mer et tegn på hvor vanskelig situasjone­n var på den tiden da kampen ble spilt, enn bevis for politisk manipulasj­on. Likevel avslører bitterhete­n rundt kampen en dypere sannhet.

Selv om nazistene skrøt av «folkefelle­sskapets» samhold, var det tydelige splittelse­r. I Hitlers Tyskland fortsatte lokale, regionale og til og med politiske konflikter å blomstre, og av og til eksplodert­e de i i hat og vold.

 ??  ?? Schalkes Otto Tibulski (helt til venstre) takler Rapid Wiens hat trickskåre­r Franz Binder i mesterskap­sfinalen i Berlin 22. juni 1941.
Schalkes Otto Tibulski (helt til venstre) takler Rapid Wiens hat trickskåre­r Franz Binder i mesterskap­sfinalen i Berlin 22. juni 1941.
 ??  ?? Rundt 95 000 tilskuere fulgte med da FC Rapid Wien klarte å hente seg inn og snu 3-0 til seier mot nazistenes yndlinger FC Schalke.
Rundt 95 000 tilskuere fulgte med da FC Rapid Wien klarte å hente seg inn og snu 3-0 til seier mot nazistenes yndlinger FC Schalke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway