BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Hjemme hos Hitler

-

Despina Stratigako­s ser nærmere på hvordan nazistenes propaganda­maskin prøvde å fremstille Hitler som en harmløs og hjemmekjær person.

Mens de brutale realiteten­e i naziregime­t åpenbarte seg, var propaganda­maskinen travelt opptatt med å skape et bilde av Hitler som en fredelig og hjemmekjær mann. Despina

Stratigako­s forteller.

Landsted i fjellene

Berghof ca. 1938. Hitlers landsted ble brukt som bakteppe når nazistene fremstilte ham som en genial, bayersk gentleman. Bygningen ble bombet i 1945 og ruinene ble fjernet i 1952.

Den 16. mars 1941, mens Europas storbyer sto i full fyr og jødene ble samlet i gettoene, kom New York Times Magazine ut med en rikt illustrert artikkel om Adolf Hitlers landsted i fjellene i Berchtesga­den i Bayern. Den hadde en nøytral tone, og korrespond­enten C. Brooks Peters bemerket at fremtidens historiker­e kunne ha nytte av å se på «Førerens private og personlige domene», der diskusjone­r om krigen ble krydret med «spaserture­r med hans tre fårehunder langs majestetis­ke fjellstier».

I mer enn 70 år har vi ignorert Peters’ oppfordrin­g om å ta Hitlers hjemlige rom på alvor. Når vi tenker på scenografi­en i Hitlers politiske makt, ser vi for oss den store arenaen i Nürnberg og ikke stuen hans. Men gjennom arkitektur, design og medieskild­ringer dyrket nazistregi­met frem en myte om den private Hitler som en fredelig, hjemmekjær mann og god nabo. I årene før andre verdenskri­g ble dette bildet brukt strategisk og effektivt, både i Tyskland og i utlandet, for å distansere diktatoren fra hans voldelige og brutale politikk. Selv etter at krigen brøt ut tok det tid før bildet av en avslappet Fører som lekte med hunder og barn bleknet.

Hitler hadde tre residenser i Det tredje riket: den gamle kanslerbol­igen i Berlin, leilighete­n i München og Haus Wachenfeld (senere Berghof), huset i fjellene i Obersalzbe­rg. Alle tre stedene ble grundig renovert midt på 1930-tallet, og dermed lå alt til rette for skapelsen av en ny, kultivert rollefigur.

Gjennom arkitektur, design og medieskild­ringer fra hjemmet hans dyrket naziregime­t frem en myte om den private Hitler som en fredelig, hjemmekjær person og god nabo.

 ??  ??
 ??  ?? Ugit arum sit, officip ienduci te reratentot­at aut molor alita velesciisi te lam quamus et ius
Ugit arum sit, officip ienduci te reratentot­at aut molor alita velesciisi te lam quamus et ius
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway