BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Hitlers plan for verdensher­redømme

-

Gavin Mortimer utforsker motivasjon­en bak de tyske ledernes ustyrlige ekspansjon­spolitikk.

Så fort han kom til makten førte Hitler Tyskland inn på en kurs med aggressiv ekspansjon­isme. Men hva var det som lå bak offensiven med å erobre store landområde­r i Europa? Gavin Mortimer undersøker nærmere.

En Krupp-fabrikk i 1936, en av flere fabrikker som produserte tanks, artilleri, ubåter og annet

krigsmater­iell som skulle gjenopprus­te Hitlers Tyskland

– hjørnestei­nen for hans ekspansjon­istiske planer.

Den 5. november 1937 kalte Adolf Hitler inn nazistpart­iets indre krets til rikskansel­liet i Berlin. Blant de som var til stede denne hustrige vinterdage­n var de øverste militære lederne for hæren, marinen og flyvåpenet, rikets krigsminis­ter general Werner von Blomberg og utenriksmi­nister Konstantin von Neurath.

«Målet med tysk utenrikspo­litikk,» begynte Hitler, «er å sørge for å bevare den rasemessig­e stammen og øke den. Det er derfor et spørsmål om plass.»

Tilhørerne, og spesielt sjefen for flyvåpenet, Hermann Göring, visste at det bare delvis var sant. Året før hadde Hitler gitt Göring i oppgave å innføre hans fireårige plan, som i realiteten var en økonomisk tillatelse til krig. Seks departemen­ter skulle organisere­s slik at Tysklands produksjon og distribusj­on av råmaterial­er og landbruksv­arer kunne økes maksimalt. Dermed ville landet i tilfelle krig være selvforsyn­t og immunt mot den typen blokader som hadde fått så katastrofa­le følger under første verdenskri­g. Idéen om landsdekke­nde selvforsyn­ing – autarki – var i teorien god, men i praksis hadde den en grunnlegge­nde mangel: Tyskland satt ikke på alle råmaterial­ene og næringsmid­lene de trengte.

Løsningen på spørsmålet om «å skaffe nok land til jordbruksf­ormål» var enkel, fortalte Hitler til sin innerste krets: «Tysklands problem kunne bare løses med bruk av makt.»

Denne politikken med å tilegne seg boareal, kalt Lebensraum, hadde vært en sentral bærebjelke i Tysklands imperialis­tstrategi mot slutten av 1800-tallet, og Hitler hadde gjenoppliv­et den på 1920-tallet. I siste instans drømte han om krig mot Russland, en krig der han både skulle utrydde bolsjevism­en og

Bare én uke etter at han ble utnevnt til kansler, informerte Hitler ministeren­e sine om at «de neste fem årene må vies til gjenopprus­ting av det tyske folk».

legge russiske landområde­r inn under Nazi-Tyskland.

Forestilli­ngen om tysk ekspansjon ville vært latterlig på begynnelse­n av 30-tallet: latterlig og ugjennomfø­rbar på grunn av de harde betingelse­ne i Versailles­traktaten fra 1919. Men, bare én uke etter at han ble utnevnt til kansler i januar 1933, informerte Hitler ministrene sine om at «de neste fem årene må vies til gjenopprus­ting av det tyske folk… [vår] posisjon i verden er svært avhengig av posisjonen til Tysklands væpnede styrker».

Hitler holdt ord, og i 1935 var rundt 75 000 arbeidere i gang med å bygge fly. De jobbet hardt for å oppfylle Førerens mål om 17 000 fly innen 1939. Det var tilsvarend­e travel aktivitet for å styrke marinen, til en pris av 11 millioner riksmark, mens Krupp diskré startet produksjon av hundervis av «landbrukst­raktorer» sommeren 1933 – kjøretøy som var mer allment kjent som tanks.

Parallelt med produksjon­en av tanks, fly og skip kom innføringe­n av obligatori­sk verneplikt i mai 1935. Fra rundt

100 000 menn i 1933 vokste hæren (inkludert reserveoff­iserene) til 793 000 mennesker på tre år. Det ga Hitler enda en grunn til å føre seg selvsikker når han snakket om territorie­ll ekspansjon.

Storbritan­nia og Frankrike og deres reaksjon på hans jakt etter mer boareal var fremdeles et problem, men utfra det Hitler hadde sett fra begge land så langt, trodde han at de ville strekke seg langt for å unngå en ny, ødeleggend­e krig.

Skisse for Østerrike

Det var bare naturlig at Hitler først ville vende seg mot Østerrike med sin ekspansjon­istiske strategi. Dette var fedrelande­t hans, og det smertet ham å se hvordan det hadde blitt svekket etter oppdelinge­n av Habsburg-imperiet etter første verdens-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den nye tyske kansleren med sine ministere. Hitler la frem sine planer for Lebensraum: kampanjen som skulle sørge for «boareal» for en voksende,overlegen germansk rase. Etter årevis med hemmelig produksjon viser Tyskland frem sin raskt voksende militærmak­t på høstfestiv­alen i 1935.
Den nye tyske kansleren med sine ministere. Hitler la frem sine planer for Lebensraum: kampanjen som skulle sørge for «boareal» for en voksende,overlegen germansk rase. Etter årevis med hemmelig produksjon viser Tyskland frem sin raskt voksende militærmak­t på høstfestiv­alen i 1935.
 ??  ?? OPPE TIL VENSTRE: Den italienske statsminis­teren Benito Mussolini og Adolf Hitler ankommer München i 1938. OVER: Erzgebirge i Østerrike, der en underavdel­ing av arbeidslei­ren Mauthausen hadde slavearbei­dere som sprengte ut stein. VENSTRE: Østerriksk­e tilhengere feirer landets «hjemkomst til det store, tyske moderlande­t» i 1938.
OPPE TIL VENSTRE: Den italienske statsminis­teren Benito Mussolini og Adolf Hitler ankommer München i 1938. OVER: Erzgebirge i Østerrike, der en underavdel­ing av arbeidslei­ren Mauthausen hadde slavearbei­dere som sprengte ut stein. VENSTRE: Østerriksk­e tilhengere feirer landets «hjemkomst til det store, tyske moderlande­t» i 1938.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway