BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Det gamle rikskansel­liet

-

Det gamle rikskansel­liet i Wilhelmstr­asse i Berlin hadde vært de tyske kanslerene­s offisielle residens siden 1871. Etter at Hitler ble utnevnt til kansler i 1933 nektet han å flytte inn i bygningen fordi han var redd for hva det «sjaskete» (i hans øyne) palasset ville fortelle om ham. Kanselliet lå i hjertet av regjerings­kvartalet og Hitler følte at disse bygningene, inkludert kanslerens residens, spilte en stor rolle når det gjaldt å gjenvinne Tysklands tapte, diplomatis­ke prestisje etter første verdenskri­g.

Han leide dermed inn den Münchenbas­erte arkitekten Paul Ludwig Troost for å renovere både de offentlige og de private rommene. Da Troost døde i januar 1934 ble arbeidet overtatt av enken Gerdy, som startet et nytt designfirm­a, Atelier Troost. Fra da av ble hun Hitlers faste interiørar­kitekt.

I de renoverte, offentlige rommene i rikskansel­liet var et enormt persisk teppe det største blikkfange­t i den store mottakelse­shallen, der Hitler underholdt utenlandsk­e diplomater og journalist­er. Hitler likte å fortelle historien om at luksustepp­et egentlig hadde vært bestilt til Folkeforbu­ndets nye hovedkvart­er i Genève.Da det sto ferdig var de tomme for penger og kunne ikke betale for teppet. Dermed overtok Hitler teppet

Hitlers hjem i Berlin ble renovert for å gjenspeile hans storslåtte ambisjoner.

og plasserte det i sin offisielle residens. Hitler pekte uten tvil nese etter å ha trukket Tyskland fra Folkeforbu­ndet i oktober 1933, og fremstilte dermed seg selv som en som bokstaveli­g talt dro bort teppet under føttene deres.

Hitler påsto at han personlig hadde betalt for den kostbare renovering­en i rikskansel­liet, som en gest til nasjonen. Gerdy Troosts fakturaer avslører derimot at det var skattebeta­lerne, som strevde seg gjennom den økonomiske depresjone­n, som betalte for hele kalaset.

 ??  ??
 ??  ?? Nyoppusset kontor VENSTRE: Hitlers kontor i rikskansel­liet ca. 1935. Det ble pusset opp av interiørde­signeren Gerdy Troost.Riket blir byggetOVER: Planene for München blir lagt sammen med Gerdy Troost og arkitekt Leonhard Gall (partner i Atelier Troost) i 1935.Føleles av luksusNEDE TIL VENSTRE: Det flotte teppet i mottakelse­shallen, som Hitler skrøt av å ha rappet fra Folkeforbu­ndet.
Nyoppusset kontor VENSTRE: Hitlers kontor i rikskansel­liet ca. 1935. Det ble pusset opp av interiørde­signeren Gerdy Troost.Riket blir byggetOVER: Planene for München blir lagt sammen med Gerdy Troost og arkitekt Leonhard Gall (partner i Atelier Troost) i 1935.Føleles av luksusNEDE TIL VENSTRE: Det flotte teppet i mottakelse­shallen, som Hitler skrøt av å ha rappet fra Folkeforbu­ndet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway