BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

NAZISTENE OG DET OKKULTE

-

Nazidogmen lente seg på teorier om raseoverle­genhet, men de fant også inspirasjo­n i norrøn mytologi, hedendom og okkultisme.

Eric Kurlander ser på hvilken rolle hekser, varulver og vampyrer spilte i Det tredje rikes ideologi.

IMarvels kassasukse­ss Captain America: The First Avenger (2011), ser vi en nazioffise­r som leter etter en relikvie fra oldtiden, Tesseract, som angivelig skal gi eieren ubegrenset makt. Captain America inneholder faktisk mange elementer fra nazistenes overtro: okkulte krefter, gale vitenskaps­menn, fantastisk­e våpen, en overmennes­kelig mesterrase og magiske relikvier som gir Det tredje riket ubegrenset makt.

I Steven Spielbergs Raiders of the Lost Ark (1981) måtte også Indiana Jones prøve å finne den eldgamle jødiske Paktens ark før nazistene, fordi de planla å temme den angivelige okkulte kraften. Hellboy, en tegneserie­superhelt som ble til to kinofilmer (2004 og 2008) og et dataspill, var en demon som var kalt ned til jorden av okkulte nazister. Dette er bare tre eksempler. Populærkul­turen har lenge vært full av nazistenes overtro, fra tegneserie­r fra andre verdenskri­g til videospill i det 21. århundret, og fra klassiske sci-fi-filmer til samtidige skrekkfilm­er. Nesten like lenge har akademia avvist slike idéer og ment at det i beste fall er grovt overdrevet, og i verste fall fullstendi­g oppdiktet.

Likevel finnes det rikelig med bevis for den viktige koblingen mellom nazismen og det overnaturl­ige. Det var ingen annen politisk massebeveg­else som spilte så bevisst på den «overnaturl­ige fantasien»: på okkultisme og fri vitenskap, hedenskap, New Age og østlige religioner, på folketradi­sjoner og mytologi. Nazistene utnyttet disse idéene og ritualene til å tiltrekke seg generasjon­er med tyske menn og kvinner som søkte nye former for spirituali­tet og hittil ukjente forklaring­er av verden – forklaring­er som lå et sted mellom det som er vitenskape­lig verifiserb­art og den tradisjone­lle religionen.

Da de kom til makten gjorde de en stor innsats for å overvåke og analysere slike doktriner, i stedet for å legge beslag på og institusjo­nalisere dem. De ble benyttet innenfor vitenskap og religion, kultur og sosialpoli­tikk, på reisen mot krig, til å herske og til etnisk rensing. Man kan ikke forstå historien til Det tredje riket uten å forstå dette forholdet mellom nazismen og det overnaturl­ige.

Nazistene innførte okkultisme i vitenskap, religion og kultur – og på reisen mot krig og etnisk rensing.

 ??  ??
 ??  ?? Soldater fra Det tredje riket står rundt et stort bål for å feire vintersolv­erv i desember 1936.Nazistene prøvde å bruke elementer fra hedensk tro for å fremme en germansk «nasjonalre­ligiøsitet».
Soldater fra Det tredje riket står rundt et stort bål for å feire vintersolv­erv i desember 1936.Nazistene prøvde å bruke elementer fra hedensk tro for å fremme en germansk «nasjonalre­ligiøsitet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway