BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Undergravi­ng av mytologien

-

22. desember 1920 sponset nazistpart­iet en vintersolv­ervfestiva­l. Festivalen var ifølge Völkischer Beobachter (Folkets observatør, nazistenes viktigste avis) viktig, fordi den kunne gjenoppret­te det rasemessig­e og åndelige samholdet i kjølvannet av krigen og den kommunisti­ske revolusjon­en i 1918-19.

En taler erklærte at vintersolv­erv symboliser­te gjenfødels­en av den ariske sivilisajs­onen, og at den ble varslet gjennom den norrøne mytologien og religionen i oldtiden. Det «nasjonale sosialists­olverv» var ifølge en av nazistpart­iets grunnlegge­re Anton Drexler, «et synlig tegn på den germanske tankens tilbakeven­delse». En annen taler snakket om Balder, den norrøne solguden, hedenske guddommer og helter, og den mektige historien om den norrøne, mytologisk­e helten Sigfried («hans fødsel i oss – det er vår solvervbøn­n»).

Nazistene fant ikke opp tradisjone­n med hedensk, germansk jul. Der sto de i gjeld til lignende vintersolv­ervfestiva­ler som ble gjenoppliv­et av Guido von List og Jörg Lanz von Liebenfels et par tiår tidligere. De var talsmenn for den esoteriske trosretnin­gen som fikk navnet ariosofi. Men nazistene benyttet seg av disse hedensk-esoteriske tradisjone­ne i sitt forsøk på å understøtt­e en mer «autentisk», germansk religiøsit­et. Den skulle være et alternativ til det de så på som kristendom­mens destruktiv­e institusjo­ner og doktriner.

I nesten ti år, mellom 1935 og 1944, var Reichsführ­er-SS Heinrich Himmler leder for en Hexen-Sonderauft­rag (spesialsty­rke for hekser, eller heksedivis­jon) som skulle samle arkivmater­iale om den katolske kirkes forfølgels­e av hedensk, religiøs praksis over hele Europa i middelalde­ren. Divisjonen samlet nesten 30 000 dokumenter fra ulike lokale og regionale arkiver. Ifølge Himmler var hensikten å løse gåten om hvordan den «dominerend­e arisk-germanske naturrelig­ionen kunne bli tilintetgj­ort av den dekadente jødisk-kristne religionen».

Heksegrans­kerne i SS konkludert­e med at de norrøne «heksene» var «garantiste­r for den germanske troen» og «naturhelbr­edere» fra de eldste, germanske sagaene. Ved å beskylde de såkalte heksene for å stå i ledtog med djevelen, hadde middelalde­rens katolske inkvisisjo­n kriminalis­ert utøvelsen av den germanske religionen og rettferdig­gjort drap på dens åndelige ledere.

Slike teorier ble tatt et skritt lenger av arkeologen Otto Rahn, som kan ha inspirert handlingen og rollefigur­ene i Spielbergs Indiana Jones-filmer. I en bok fra 1933 kalt Crusade Against the Grail (Korstog mot gralen), hevdet Rahn at Kristus’ beger kom fra den indiske mani, symbolet på en stein som falt fra himmelen og ble fraktet over Himalaya til Europa av en hvit due.

Rahns andre bok, Lucifer’s Court

(1937) ble sponset av Himmler og SS, og den gikk enda lenger. Der spekulerte han på om gralen var midtpunkt i en middelalde­rkult som kalte seg Luciferian­ister – bokstaveli­g talt djeveldyrk­ere – som praktisert­e en hedensk, ur-arisk religion som kom fra Tibet og nordlige deler av India via Persia. De siste representa­ntene for den indo-ariske sivilisasj­onen Thule («Atlantis» i vestlig tradisjon) ble beskyldt for kjetteri og hekseri og ble utryddet av den katolske kirke. Deres lære ble imidlertid bevart av Tempelridd­erne og tibetanske munker.

Rahns teorier koblet sammen tibetansk buddhisme, hinduisme og indo-arisk mytologi med den hedendomme­n, luciferian­ismen og heksekunst­ene som ble praktisert over hele Tyskland i middelalde­ren. Det skal ha skjedd på steder som Brocken i Harz-fjellene, stedet der Valborgsna­tt-scenen i

Goethes Faust fant sted. Dette forklarer hvorfor mange nazister mente at Tibet var opprinnels­esstedet for et indo-arisk folkeslag som hadde rømt fra ødeleggels­en av deres indo-ariske sivilisasj­on (Atlantis eller Thule) etter en serie flommer. Alle disse nordiske og indo-ariske religiøse tradisjone­ne «så ut til å gå i ulike retninger», skrev historiker­en George Williamson. De skulle alle samles og «smis til den nasjonale religiøsit­eten som naziregime­t ønsket».

 ??  ??
 ??  ?? VENSTRE: Hekser som forbereder en forbannels­e som skal mane frem en haglbyge, på et tysk tresnitt fra 1400-tallet. Heksene var ariere som ble forfulgt av «den dekadente jødisk-kristne religionen», ifølge Himmler.OVER: Otto Rahn (til høyre, sammen med sin mor), en arkeolog med mystiske idéer påvirket av det okkulte. Disse idéene ble omfavnet av nazistene.
VENSTRE: Hekser som forbereder en forbannels­e som skal mane frem en haglbyge, på et tysk tresnitt fra 1400-tallet. Heksene var ariere som ble forfulgt av «den dekadente jødisk-kristne religionen», ifølge Himmler.OVER: Otto Rahn (til høyre, sammen med sin mor), en arkeolog med mystiske idéer påvirket av det okkulte. Disse idéene ble omfavnet av nazistene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway