BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Syng om død, syng om liv

-

David Boder spurte noen av intervjuob­jektene om de kunne synge for ham. Hvorfor gjorde han det?

David Boder startet ofte intervjuen­e med å be en person eller en gruppe om å synge en sang, både for å vise opptakstek­nologien og i et forsøk på å få objektene til å slappe av. Disse sangene hadde enten vært brukt til motstand og trøst, eller for å bevare bruddstykk­er av tid, sted og mennesker, om enn bare i verseform. De forteller om livet i gettoene, konsentra sjonleiren­e og dødsleiren­e, eller de forteller om nye liv som venter, for det meste i Palestina, som den gangen var nesten utilgjenge­lig under britisk bemyndigel­se.

Sangene er hese, rå gjengivels­er. De synges a capella (uten akkompagne­ment)og nesten alle blir sunget på jiddisk. «Es Brent» (Det brenner) ble skrevet i 1938 av Mordechai Gerbertig etter en massakre i Polen: «On a Heym, on a Dakh» (Uten et hjem, uten et tak) forteller hvordan de deporterte vandrer fortapte gjennom natten, mens «Dort in dem Lager» (Der i leirene) er en uforglemme­lig fortelling om ensomhet, lidelse og tap av familie.

Omlag førti av disse sangene er digitalt restaurert av Voices of the Holcaust-prosjektet.

 ??  ?? Overlevend­e barn i Auschwitz i februar 1945. Dette bildet ble tatt under opptakene til en film om frigjøring­en av leiren.
Overlevend­e barn i Auschwitz i februar 1945. Dette bildet ble tatt under opptakene til en film om frigjøring­en av leiren.
 ??  ?? Jøder som synger i Theresiens­tadt, en «mønsterlei­r» som ble brukt som propaganda for åvise frem nazistenes «godhet».
Jøder som synger i Theresiens­tadt, en «mønsterlei­r» som ble brukt som propaganda for åvise frem nazistenes «godhet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway