BBC Vitenskapens guide til bedre helse

FUNKER EKSTREMDIE­TTER?

-

«Det verste du kan gjøre hvis du ønsker å gå varig ned i vekt, er å prøve å sulte deg i tre uker.»

Det kommer an på hva man mener med «ekstremdie­tt». Forskning viser at kontroller­te programmer med måltidsers­tatning fungerer veldig bra for mange. Men hvordan er det med mer hjemmesnek­rede slankekure­r som påstås å få kiloene til å rase av? For eksempel suppekuren, grapefrukt­dietten og ulike juice- og detoxdiett­er?

For øyeblikket er den vitenskape­lige støtten bak disse diettene svak. Men motstanden mot rask vektnedgan­g er ikke like sterk som før blant ekspertene. Forskning fra Australia har vist at flere når sine vektnedgan­gsmål hvis de går ned raskt, og at det dessuten tar lengre tid å gå opp igjen. Forskernes forklaring er at de kjappe resultaten­e kan gjøre mennesker motivert til å fortsette med dietten.

Å få en sunn ernæringsm­essig balanse mens man følger denne typen dietter, kan imidlertid være en utfordring. Det britiske helsedirek­toratet skriver i sine anbefaling­er at «ekstremdie­tter får deg til å føle deg dårlig, og gjør at du ikke fungerer som vanlig», samt at de «kan føre til dårlig helse på lang sikt».

Mange ekstremdie­tter kan dessuten være dømt til å mislykkes på grunn av vår biologi og livsstil. Giles Yeo, sjefsforsk­er ved institutt for stoffskift­eforskning på universite­tet i Cambridge, spesialise­rer seg på mekanismer på molekylniv­å som styrer matinntake­t.

Ekstremdie­tter e rikke ernærings m ess i g balansert og f åren til å føle seg dårlig.

«Det verste du kan gjøre hvis du ønsker å gå varig ned i vekt, er å prøve å sulte deg i tre uker», sier han. «Jeg tror at mennesker må finne en balanse for å kunne gå ned langsiktig.»

Det store problemet med ekstremdie­tter ar at man oftest føler seg sulten hele tiden. I sin forskning ser Yeo på hvordan hjernen reagerer på hormoner og næringssto­ffer som frigjøres fra mage- og tarmkanale­n og føres ut i blodet. De speiler kroppens næringsbal­anse, og hjernen omdanner dem til opplevelse­r av sult eller metthet.

«En av de evige sannhetene om vektnedgan­g er at hvis du vil spise mindre, må du ha en strategi som gjør at du likevel føler deg mett, ellers må du kjempe mot sulten resten av livet», sier Yeo. «I dag vet vi at jo lengre tid det tar å fordøye maten, desto mettere føler man seg. Det er fordi maten på sin ferd gjennom tarmene frigjør forskjelli­ge hormoner som gir en metthetsfø­lelse. Det er derfor høyprotein­dietter kan fungere. Proteiner er mer komplekse enn fett eller karbohydra­ter og går lenger ned gjennom tarmene før de brytes ned fullstendi­g.»

Konklusjon:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway