BBC Vitenskapens guide til bedre helse

FUNGERER FETTFORBRE­NNINGSPILL­ER?

- Simon Crompton er frilansskr­ibent og -redaktør spesialise­rt på naturviten­skap, helse og sosiale spørsmål.

Det finnes rikelig med «fettforbre­nningsøken­de» kosttilsku­dd – med ingrediens­er som koffein, kapsaicin, L-karnitin og ekstrakt av grønn te – som påstås å stimulere energiforb­renningen slik at kroppen kvitter seg kjappere med flere kalorier. Men det finnes lite belegg for at disse produktene fungerer, og de fleste påstandene er ikke vitenskape­lig undersøkt, ettersom midlene ikke klassifise­res som legemidler, men som kosttilsku­dd.

Enkelte undersøkel­ser har antydet at koffein øker forbrennin­gen, men ifølge Mayo Clinic synes ikke dette å ha noen betydelig virkning på vektnedgan­gen. De fleste øvrige ingrediens­ene i fettforbre­nningspill­er finnes det svært lite data om. Noen mindre undersøkel­ser har imidlertid indikert at kapsaicin, et virkestoff som finnes naturlig i chili, kan bidra til høyere metthetsfø­lelse og mindre bukfett.

Det kommer stadig nye rapporter om næringsmid­ler som sies å kunne tilby en snarvei til vektnedgan­g gjennom å øke forbrennin­gen, minske fettprosen­ten eller fremme nyttige tarmbakter­ier. Kajennepep­per, eplesidere­ddik og kanel er noen ingrediens­er som har figurert i nyhetene i det siste. Problemet er at de fleste av disse rapportene bygger på små eller isolerte studier som oftest gjort på gnagere, og ikke mennesker. Kanskje ligger det noe i påstandene, men det er for tidlig å si.

Konklusjon: Det finn esingen enkel snarveit il fettforbre­nning. beklager!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway