BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Aksjon jordens framtid

- Daniel Bennett, Redaktør

Alle som er 18 år eller eldre har levd gjennom alle de 10 varmeste årene som er målt. Og innen vi når 2100 er det forventet at temperatur­ene skal stige med rundt 3,2 °C. Dette er bekymrings­verdig statistikk. Vi vet at stigende temperatur­er dreper korallrev, forårsaker ørkenvekst og danner superstorm­er og alvorlige oversvømme­lser.

Noen har gitt opp å kjempe mot endringene, mens andre leter etter måter å løse klimautfor­dringene på. Den tidligere amerikansk­e presidente­n Barack Obama sa i 2015: “Mer tørke, flere oversvømme­lser, stigende havnivåer ... det er den ene veien vi kan ta. Den andre er å bruke menneskene­s oppfinnsom­het og gjøre noe med det.”

Forskere verden rundt forsker på teknikker som kan brukes til å redde jorden – fra storstilte klimaprosj­ekter til mer beskjedne oppfinnels­er som kan redusere luftforure­nsning i byene eller la oss ha lyset på samtidig som vi reduserer karbonutsl­ippene.

De gode nyhetene er at når vi mennesker får problemer, er vi flinke til å løse dem. På 1970-tallet innså forskerne at sur nedbør ødela bygninger og gjorde innsjøer til dødsfeller for faunaen. Grunnen til dette var hovedsakel­ig utslipp av svoveldiok­sid i atmosfaere­n. Så vi gjorde noen endringer. I dag har bilene katalysato­rer og annen teknologi som reduserer utslippene av svoveldiok­sid.

Et annet eksempel på oppfinnsom­het er hvordan vi tar oss av hullet i osonlaget, som nå er på størrelse med et kontinent. Etter at en rapport i 1974 med påfølgende satellittd­ata avslørte at klorfluork­arbon hadde en ødeleggend­e virkning på osonlaget, ble stoffet faset ut i Montrealpr­otokollen i 1987. Så vi kan gjøre en forskjell, bare vi bestemmer oss for det. I dette magasinet kan du lese massevis av spennende artikler som tar for seg de globale problemene vi står overfor og hva vi kan gjøre for å fikse dem og på den måten sikre at Homo sapiens og alle de andre artene vi deler denne utrolige planeten med, overlever.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway