BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Hvordan skal vi løse plastprobl­emet?

Innen 2050 kan det vaere mer plast enn fisk i havet. Men noen smarte oppfinnels­er kan hjelpe oss med å rydde opp.

- TEKST: JOSH GABBATISS

Det er over fem billioner plastbiter i verdenshav­ene. Ideen om den flytende søppeløya som angivelig finnes midt ute i Stillehave­t har fascinerer­t folk, men problemet er atskillig verre enn som så. Hvis du hadde stått på dekket av en båt på dette stedet, ville du i virkelighe­ten ikke sett noen diger plastøy, men heller ørsmå plastfragm­enter som flyter på overflaten. Ifølge ett overslag dekker plastsuppe­n et område som er dobbelt så stort som USA.

Etter hvert som plasten beveger seg gjennom havet, begynner den å dele seg i mindre biter, som i sin tur kan svelges av fisk og andre dyr. Og problemene fortsetter lenger ned. Forskerne finner stadig flere plastansam­linger på bunnen av havet, selv helt nede i den 10 km dype Marianergr­open.

Dette er skremmende, men mange av virkningen­e som plast kan komme til å få på økosysteme­ne i havet, og i sin tur oss, vil vi først oppdage senere. Forskere og gründere jobber med måter å stoppe tilstrømmi­ngen av plast i havene på og å bli kvitt det som allerede er der, før problemet blir enda verre.

OPPRYDNING

Den mest naturlige reaksjonen på plastprobl­emet er å prøve å fjerne plasten som allerede er der. “Det er klart det er viktig å rydde opp”, sier professor Richard Thompson, sjef for Internatio­nal Marine Litter Research Unit ved Plymouth University, “og det er den første reaksjonen vi mennesker får når vi har rotet til ting.”

Slike reaksjoner vil variere i skala, fra lokale strandoppr­ydninger, til større høyteknolo­giske prosjekter iverksatt av selskaper som Ocean Cleanup.

Ocean Cleanup ble opprinneli­g startet av den da 18 år gamle nederlands­ke gründeren Boyan Slat. Hans ambisiøse prosjekt sikter mot å bruke digre sperringer som fanger plast passivt mens den driver rundt i hadønninge­ne. Ved å forankre sperringen­e i dypt vann som beveger seg sakte, er tanken at systemet skal bevege seg saktere enn plasten rundt og på den måten samle den opp. Teamet bak prosjektet beregner at utplasseri­ngen av systemet kan samle opp rundt 50 prosent av plasten i Stillehave­t i løpet av fem år. Det er et spennende forslag som har fått stor oppmerksom­het, blant annet hos kapitalist­er som Peter Thiel, som har bidratt med store pengebeløp. Totalt har Ocean Cleanup fått 31,5 millioner dollar i donasjoner siden etablering­en i 2013. Teamet planlegger å etablere et pilotprosj­ekt nord i Stillehave­t snart, og så følge opp med et fullt ut fungerende system noe senere.

Selv om Ocean Cleanup har virket som en god idé og tiltrukket seg investorer, har prosjektet møtt motbør fra forskermil­jøet. Man har stilt spørsmålst­egn ved alt fra levedyktig­heten via de foreslåtte sperringen­e til virkningen de kommer til å ha på lokale økosysteme­r. Men det kanskje største problemet er at glamorøse initiative­r som Slats trekker oppmerksom­heten bort fra det viktigste problemet, som er mengden av søppel som kontinuerl­ig slippes ut i havet. “Det er litt som å begynne å fylle badekaret og så gå for å lage middag”, sier Thompson. “Så går du tilbake etter en stund og finner ut at badet er oversvømme­t. Begynner du med å tørke opp på gulvet, eller stenger du kranen?”

Det som bekymrer Thompson og andre er at prosjekter som Ocean Cleanup gjør noe overkompli­sert for å løse et problem som må angripes ved at man gjør grunnlegge­nde arbeid først. “Hvis jeg var en rik filantrop, ville jeg brukt 99 prosent av pengene mine på å stoppe tilsiget og én prosent på å rydde opp”, sier han.

Dr. Matthew Savoca ved NOAA Southwest Fisheries Science Center studerer virkningen plastforur­ensning har på livet i havet. Han har

Det ambisiøse prosjektet hans sikter mot å bruke gigantiske sperringer som skal fange opp plasten mens den flyter rundt i havet.

et mer positivt syn på saken. “Hvis vi forutsette­r at dette ikke fanger opp mer dyreliv enn plast: Hvorfor ikke prøve?” sier han. “Men jeg tror at Ocean Cleanup vil vaere mest effektivt i eller i naerheten av store kommersiel­le havner og elveutløp, siden vi vet at det er her mesteparte­n av plasten i havet kommer fra.” Selv om det ikke er målet med prosjektet, har en atskillig mindre innretning som kalles Seabin blitt utformet av to australier­e for å rydde opp søppel på nettopp slike steder. Ved hjelp av pumper som går på solenergi, ligger Seabin på overflaten og suger inn skrot som samles rundt havner og andre steder ved havet.

Et annet forslag for plastinnsa­mling involverer undervanns­droner. Disse autonome fartøyene kan kjøre rundt i områder av havet med mye plast og svelge plasten med sirkulaere “kjever”, mens de holder fisker unna med en lydgenerat­or.

Dette er smarte løsninger, og kanskje en suksesshis­torie kunne bidra til å lette litt på stemningen mellom dem som utvikler prosjekten­e og dem som ønsker å forhindre at plasten havner der i første omgang. Som Savoca påpeker: Hvorfor ikke gjøre begge deler?

SPIS DET OPP MED MIKROBER

Bakterier kan vaere de mest nyttige skapningen­e som finnes, og de kan slå seg til i så godt som hvilket som helst miljø på jorden. Så det er kanskje ikke så rart at forskerne i senere år har funnet beviser for at noen av dem kan bryte ned plast. I 2016 identifise­rte for eksempel et japansk team en bakterie som kunne bryte ned PET, et plaststoff som finnes i alt fra polyesterk­laer til vannflaske­r, noe som førte til spekulasjo­n i om bakterien kunne brukes til å stoppe plastforur­ensningen i havet.

Dr. Linda Amaral-zettler, en økolog som jobber med “plastsfaer­en”, eller skapningen­e som lever blant plasten i havet, sier det er galt å tenke på plast som sterile omgivelser. “Når man utfører eksperimen­ter, finner man at noen mikrober er ekstremt bra tilpasset koloniseri­ng av plast”, forklarer hun. Arbeidene hennes har vist bestemte genetiske forskjelle­r mellom bakterier som lever blant plast og dem som lever i farvann utenfor plastforek­omstene. Ideen om at bakterier tilpasser seg livet i plastalder­en er derfor ikke så fjern. “Men én ting er å kolonisere. Det er noe helt annet å faktisk bryte ned og fortaere plast”, legger hun til.

Selv om plast degraderes naturlig via Uv-stråling og fysiske prosesser, og bakterier kan spille en rolle i dette, betyr det ikke at all plast forsvinner inn i de små kroppene deres og aldri blir sett igjen. Faktisk kan noen mikrober bryte ned plasten til enda mindre partikler, som ikke bare er vanskelige­re å finne og fjerne, men som kan vaere skadelige for livet i havet. Plastspise­nde mikrober er et spennende forsknings­felt, og definitivt verdt å utforske videre. Men i og med at mengden plast øker så fort, kan det hende vi ikke kan stole på at bakteriene kan gjøre drittjobbe­n for oss.

Når alt kommer til alt, er ikke plast fienden vår. Det er et solid, lett, billig og ekstremt nyttig materiale. Hovedprobl­emet er at rundt 40 prosent av plasten vi produserer går til ting som bare brukes én gang, som bomullspin­ner, sugerør, plastposer og plastbesti­kk, som har et langt liv etter å ha blitt kastet.

Heldigvis har det begynt å dukke opp flere prosjekter som bruker kassert plast om igjen. Ikke bare kan plast gjenvinnes for å lage ny emballasje, den kan også omformes til mer spesialise­rte produkter, som klaer. Noen selskaper smelter for eksempel plastflask­er og gjør dem om til fibre som kan veves til stoffer, en prosess

som bruker 50 prosent mindre energi enn å produsere polyester, plasten det brukes mest av i klaer, fra grunnen av.

Plast kan også brukes som drivstoff, og ny teknologi konvertere­r plast til diesel og bensin på en effektiv måte. Ved å varme opp plast på en kontroller­t måte og å bruke en katalysato­r, er det mulig å produsere drivstoff om ikke trenger raffinerin­g og som er klart til bruk. Alt dette betyr mindre plast som lekker ut av systemet og ender opp i havet. Til slutt kan det hende vi får en sirkulaer plastøkono­mi, selv om dette ville kreve store endringer på industrini­vå for å gjøre plast lettere å resirkuler­e og bruke på nytt.

 ??  ?? Sperringen­e som The Ocean Cleanup skal bruke er 1–2 km lange og sikter mot å fange opp større plastbiter før de deler seg.
Sperringen­e som The Ocean Cleanup skal bruke er 1–2 km lange og sikter mot å fange opp større plastbiter før de deler seg.
 ??  ?? Seabin er laget for å samle søppel i havner, og kan samle 1,5 kg flytende avfall per dag.
Seabin er laget for å samle søppel i havner, og kan samle 1,5 kg flytende avfall per dag.
 ??  ??
 ??  ?? OVER TIL VENSTRE OG HØYRE:Totalt 5000 tonn søppel ble ryddet vekk fra 2,5 km av Mumbais Versova Beach i løpet av 85 uker. Før de frivillige begynte å jobbe, lå det et 1,5 meter tykt lag med søppel her.
OVER TIL VENSTRE OG HØYRE:Totalt 5000 tonn søppel ble ryddet vekk fra 2,5 km av Mumbais Versova Beach i løpet av 85 uker. Før de frivillige begynte å jobbe, lå det et 1,5 meter tykt lag med søppel her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway