BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Slik sørger vi for at det er vann i kranen

Vannmangel kan fort føre til vannkrig. Så hvordan kan vi redusere bruken, for å sikre verdensfre­d og samtidig beskytte planeten?

-

En person kan overleve uten mat i flere dager, men hvis man blir dehydrert, dør man fort. Derfor er vann vår viktigste ressurs. Men det begynner å bli for lite vann – både på grunn av klimaendri­nger og et stigende behov fra en stadig større global befolkning. Det meste av vannet brukes til vanning og ikke som drikkevann eller til andre formål i hjemmet. Landbruk står faktisk for 70 prosent av det globale vannforbru­ket. Midtøsten og Nord-afrika har bare 1,4 prosent av verdens ferskvanns­ressurser, men 6,3 prosent av verdens befolkning. I USA bruker en gjennomsni­ttsperson 445 liter per dag, 60 prosent til å

skylle ned i do, dusje, vaske klaer osv., 30 prosent til å vanne hagen og 10 prosent går tapt på grunn av lekkasjer.

Noen mennesker har imidlertid begynt å ta teknologi i bruk. I landbruket utvikler forskerne tørkeresis­tente vekster, og bruker metoder som oppfanging av regnvann og dryppirrig­asjon. I hjemmet kan enkle midler redusere bruk, som vanneffekt­ive vaskemaski­ner og oppvaskmas­kiner, og å skifte til sparekrane­r og sparedusje­r. Bytte til sparedyser alene kan redusere oppvarming­skostnader og karbonutsl­ipp med 4,6 gigatonn innen 2050.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway