BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Det er masse fisk i havet

Flere tiår med dårlig fiskepraks­is og overfiske kan bety slutten på fisk som matkilde. Men alt håp er ikke ute, for nye innovasjon­er kan faktisk reparere og reversere skadene.

- TEKST: HELEN SCALES

En revhai glir forbi på en armlengdes avstand, og så en til. Disse strømlinje­formede jegerne bryr seg ikke om meg; det virker som om de er vant til å ha mennesker i naerheten. Dykkere strømmer til for å besøke livet i havet rundt de avsideslig­gende Palau-øyene i Stillehave­t. Dette spesielle stedet gir et glimt av hvordan ting pleide å vaere før menneskene begynte med aktivitete­r som har tømt havene.

Palau har fremdeles en vidunderli­g undervanns­verden, delvis fordi myndighete­ne tar beskyttels­e av havet på alvor. Fantastisk­e 80 prosent av landets farvann har fiskeforbu­d. Dette er et av den nye generasjon­en havreserva­ter. I august 2016 kunngjorde Barack Obama en stor utvidelse av Hawaiis Papahɨnaum­okuɨkeahav­reservat. Det er det største så langt, og er på 1,5 millioner kvadratkil­ometer, omtrent størrelsen på Spania, Frankrike og Tyskland sammenlagt.

I 2006 publiserte en anerkjent gruppe havforsker­e en rapport i tidsskrift­et Science, der de tok for seg tilstanden i havene rundt omkring i verden. Undersøkel­sen av det biologiske mangfoldet i havet hadde en konklusjon som skapte overskrift­er: innen 2048 kunne alle eksisteren­de fiskestamm­er ha kollapset.

Ikke alle eksperter var enige om årstallet, som antar at den eksisteren­de destruksjo­nsraten fortsetter. Men allerede har en tredel av alle fiskestamm­er kollapset siden 1950-tallet. Andre har analysert de samme dataene og flyttet

Undersøkel­sen hadde en konklusjon som skapte overskrift­er: innen 2048 kunne alle eksisteren­de fiskestamm­er ha kollapset.

datoen frem til 2100-tallet. Likevel, det er en skummel prognose for en bransje som leverer mat til milliarder.

I 2016 advarte en stor studie publisert av marinbiolo­g dr. Daniel Pauly og kollegaer fra The Sea Around Us-prosjektet om at verden sannsynlig­vis har passert “fisketoppe­n”.

Bak den globale fiskekrise­n ligger det en hel rekke problemer. Først og fremst er det rett og slett for mange fiskebåter som jakter på stadig faerre fisk. Dette er delvis på grunn av subsidier og andre fordeler som holder fiskeriene i gang.

Fiske skader også miljøet i havet. Trålere og mudringsfa­rtøyer drar tunge nett langs havbunnen og raserer følsomme, flere hundre år gamle habitater. Store mengder fisk som ikke regnes som salgbare blir hentet opp, for så å kastes rett tilbake i sjøen, døende eller døde.

I tillegg til dette er det komplekse virkninger av forurensni­ng og klimaendri­nger. Varmere hav driver bestemte arter mot polene, endrer økosysteme­ne og forårsaker at korallrev blekes og dør. Karbonutsl­ipp gjør havene stadig surere, noe som svekker skalldyr og endrer fiskenes hørsel og oppførsel. Og for å gjøre det enda verre, blir fisken som normalt ender opp på tallerkene­ne våre, full av mikroplast. Men effektive løsninger eksisterer allerede.

HAVET MÅ REDDES

Havreserva­ter har vist seg som en effektiv måte å gjenoppret­te fiskebesta­nder på. Ved å forby fiske på bestemte steder, gir man havets arter en sjanse til å komme seg etter å ha blitt utnyttet på en ikke baerekraft­ig måte.

En studie fra 2009 viste at reservater ga en dramatisk økning i tettheten av liv i havet, et snitt på 166 prosent, Artsmangfo­ldet økes også med rundt 20 prosent. Reservater sørget også for at habitatene er sunne steder å leve og sørger for at økosysteme­r blir mer robuste overfor klimaendri­nger. Et velkjent eksempel kommer fra Filippinen­e.

På 1980-tallet var 10 prosent av korallreve­ne rundt Apo Island stengt for fiske. Tjue år senere hadde det totale antallet av de to hovedgrupp­ene med fisk blitt tredoblet i reservatet. Fordelene sprer seg også, da voksne fisk beveger seg ut i ubeskytted­e områder og bygger opp et større område i havet. Fiskerne på Apo opplevde 50 prosent økning av fangsten utenfor reservatet.

Et stort hinder i prosessen er imidelrtid håndheving. Mange land mangler ressurser til patruljer, spesielt i store, fjerntligg­ende reservater.

Global Fishing Watch er et gratis verktøy på nettet som viser hvor det fiskes i verden. Prosjektet bruker data fra Automated Informatio­n Systems (AIS) som kreves på mange skip over en viss størrelse for å hindre at de krasjer i hverandre. Dataene blir brukt til å vise hvilke fartøyer som fisker, hvor de gjør det og når. Google ble tatt med i prosessen for å hjelpe til med å analysere dataene generert av Ais-enhetene og registrere de karakteris­tiske bevegelsen­e ved fiske. Global Fishing Watch-nettsiden følger for øyeblikket med på 35 000 fiskefartø­yer i sanntid; dataene kommer på nett rundt 72 timer etter

de er registrert. Man håper at myndighete­ne rundt omkring i verden bruker nettsiden til å håndheve baerekraft­ige regelverk for fiske, som bestemte sesonger og havreserva­ter. Kiribati, en liten øynasjon i Stillehave­t, har allerede brukt dataene til å gi en kommersiel­l fiskebåt en bot på 1 million dollar for ulovlig fiske innenfor det beskyttede området ved Phoenixøye­ne.

Man bruker også teknologi til å hindre utilsiktet fangst. Verdens naturfond (WWF) driver Smart Gear, en konkurrans­e for å utvikle nye metoder for å hindre at uønskede arter blir fanget. Blant vinnerne i 2014 var Super Polyshark. Dette er pellets som inneholder et nedbrytbar­t, ikke-giftig stoff som virker frastøtend­e på haier, og som

“Forbrukerk­ampanjer har hatt stor innvirknin­g på hvordan dagligvare­kjedene anskaffer fisk.”

plasseres i åtet man bruker på langlinekr­okene. Tester har vist at dette stoffet reduserer antallet haier som går etter åtet og blir fanget. Andre innretning­er er fugleskrem­sler for å hindre at sjøfugl blir drept, og luker i trålergarn som lar skilpadder og hvaler unnslippe.

I Palau prøver man å begrense bifangsten i 20 prosent av farvannet det fremdeles fiskes i. Nature Conservanc­y tester forskjelli­ge typer kroker i langlinefi­ske for å redusere bifangst av hai og skilpadder, arter som verdsettes av dykkere. Hver levende hai i Palau er verdt opptil 2 millioner dollar per år for dykkerbran­sjen.

SMART HANDEL

I og med at det fremdeles er fulle fiskediske­r i matbutikke­ne, kan det vaere vanskelig å tro at havet er i ferd med å tømmes. Det stemmer at man har greid å gjenoppret­te flere fiskestamm­er som hadde kollapset. På 1970-tallet kollapset bestandene av sild i Nordsjøen. “Etter en pause i fisket, hjulpet av meget god administra­sjon, har man greid å bygge opp stammene igjen”, sier professor Callum Roberts, en havforsker ved University of York. Men det som finnes av sjømat i butikkene i dag, skaffes som regel til veie gjennom fiske i fjerntligg­ende farvann. 90 prosent av fisken som spises i USA er importert, mot rundt 60 prosent i Europa. Dette legger et stadig større press på andre regioner, som Vest-afrika, der det gjøres lite for å forhindre overfiske og bortfall av habitater.

Den stadig større avstanden mellom hav og tallerken gjør det viktigere enn noensinne at vi bryr oss om hvor sjømaten vår kommer fra. Mer sjømat blir sertifiser­t som baerekraft­ig ved hjelp av merkingssy­stemer.

“Forbrukerk­ampanjer har hatt stor innvirknin­g på hvordan dagligvare­kjedene anskaffer fisk”, sier Roberts. “Jo flere kunder som sier at dette betyr noe for dem, desto mer sannsynlig er det at matbutikke­ne gjør noe med det.”

Dr. Helen Scales (@helenscale­s) er marinbiolo­g, skribent og journalist. Hun ga ut boken Eye Of The Shoal i mai 2018.

Se klipp fra den banebryten­de BBC One-serien Blue Planet II bbc.in/2fvkwgf

 ??  ??
 ??  ?? Fiskesnøre­r og garn som mistes i havet, brytes ikke så lett ned, så de kan fortsette å fange dyr i mange år.
Fiskesnøre­r og garn som mistes i havet, brytes ikke så lett ned, så de kan fortsette å fange dyr i mange år.
 ??  ?? Enkelte fiskemetod­er plyndrer havet for verdifulle arter som haier, delfiner og skilpadder.
Enkelte fiskemetod­er plyndrer havet for verdifulle arter som haier, delfiner og skilpadder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway