BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Burde vi la pandaene dø ut?

Pandaer er selve maskotene for bevaring. Men har de rett til å legge beslag på pengestøtt­en? Eller burde vi bruke mindre penger på dem og heller hjelpe andre arter?

- TEKST: JULES HOWARD Jules Howard er zoolog, programled­er og forfatter.

Det er mange penger i bevaring av pandaer. Bevaringen av ville pandaer støttes delvis av leiekostna­dene for pandaer i fangenskap. Dyrehager som har pandaer, må betale en leie for å ha dyrene, og Edinburgh Zoo betaler rundt 6 millioner kroner i året for aeren av å ha to pandaer.

Blir pengene brukt på riktig måte? Det spørs hvordan du ser på det. I 2016 ble en to år gammel panda født i fangenskap den sjette som ble sluppet ut i det fri igjen, etter 50 års innsats. Det virker likevel som om bestanden av ville pandaer er i ferd med å øke. I 2003 var det bare 1600 ville pandaer igjen. Nå er det naermere 1850, en økning på 16 prosent. Kjempapand­aene er ikke lenger regnet som offisielt truede, takket vaere mindre snikskytin­g og en utvidelse av det beskyttede habitatet deres.

Men kunne de 20 millioner pundene man har brukt på pandaer blitt brukt bedre på noe annet? Det finnes mange arter som er mye mer truet. Den afrikanske skilpadden Cyclanorbi­s elegans er en rar skapning som det har blitt 80 prosent faerre av på bare to generasjon­er. Kunne ikke den også trengt noen penger?

En analyse i 2012 viste at av de 1200 pattedyren­e som var truet, var det bare 80 arter som ble brukt av organisasj­oner for å samle inn penger. Den brutale virkelighe­ten er at vi liker søte dyr, og pandaene har en fordel av å ha et utseende som minner om en kosebamse. Den stakkars skilpadden greier dessverre ikke å konkurrere med det.

Derfor har pandaer og enkelte andre arter fått en spesiell verdi som “paraplyart­er”. Ideen er at hvis man beskytter dem, beskytter man også andre i samme habitat. Paraplyart­er har har en funksjon, men mindre populaere arter kommer uansett til å bli våte av det nådeløse regnet som gjøres verre av at menneskene blander seg inn. Og når alt kommer til alt, er det bare den som holder paraplyen som holder seg tørr.

Pandaer har blitt brukt for mye som bevaringsv­erdig dyr. Men kanskje vi kan få en dypere forståelse av hvordan bevaring egentlig foregår. Kanskje disse bjørnene vi er så glade i kan laere oss å passe litt bedre på økosysteme­ne våre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway