BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

5 ting man bør spise MER av ...

-

BLÅSKJELL

Disse skalldyren­e kan dyrkes på tau, noe som forårsaker minimal skade på det marine økosysteme­t. Men de kan også absorbere karbon fra omgivelsen­e for å få skallene sine til å gro. Og i og med at de er filterspis­ere, krever de ingen tilført naering. De er dessuten full av sunne fettsyrer og vitaminer.

BELGFRUKT

Sammenlikn­et med andre proteinkil­der krever belgfrukte­r – bønner, erter og linser – lite vann eller gjødsel, og de har lavt karbonutsl­ipp. Disse plantene forbinder også nitrogen fra atmosfaere­n i jorden og konvertere­r gassen til ammoniakk, som andre planter trenger for å vokse.

TILAPIA

Disse ferskvanns­fiskene kan avles i lukkede tanksystem­er og bidrar dermed ikke til vannforure­nsningen som vanligvis forbindes med fiskeoppdr­ett. De er ikke kjøttetere, og trenger dermed ikke å mates med fiskefôr, hvilket betyr at dietten deres ikke taerer på den ville fiskebesta­nden.

MYK OST

Ost genererer mest drivhusgas­ser etter rødt kjøtt – noe ikke-veganske vegetarian­ere burde ha i tankene. Men hvis du må spise ost, bør du gå for mykere varianter, da disse inneholder mindre melk og krever mindre energi i produksjon­sfasen.

KORTREIST FRUKT OG GRØNT I SESONG

OK, dette kan kanskje vaere begrensend­e for hva du kan spise, men rundt 10 prosent av matens utslipp kommer fra transport. Kjøp mat som er dyrket på den andre siden av gaten, istedenfor på den andre siden av kloden!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway