BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

5 ting man bør spise MINDRE av ...

-

SUKKER

De store mengdene sukker som produseres i verden har stor innvirknin­g på miljøet. Sukkerrør er blant verdens tørsteste vekster, og konverteri­ngen av følsomme habitater som Mekongdelt­aet i Vietnam til sukkerplan­tasjer har rammet det biologiske mangfoldet i området i stor grad.

TUNFISK

Det er mulig å kjøpe “etisk” tunfisk, men det er vanskelig å navigere blant de forskjelli­ge artene og fiskemetod­ene for å sikre at fisken er baerekraft­ig produsert. Bukstripet bonitt er bra, makrellstø­rje er dårlig. Stang og line er bra, langline er dårlig. Kanskje er det best å velge noe annet hvis du har lyst på fisk.

AVOKADO

Siden avokado har blitt synonymt med en hipp og sunn livsstil, er det lett å glemme at denne veksten ikke akkurat er planetens venn. De kreves 272 liter vann å produsere to eller tre avokadoer, og mange av dem dyrkes på tørkeramme­de gårder i California.

SOYA

Soya forbindes med alt fra forurensni­ng av grunnvann til avskoging av Amazonas og er høyt oppe på listen over mat som ødelegger miljøet. Men det er ikke veganeren som spiser en soyaburger som bør ha dårlig samvittigh­et; rundt 75 prosent av all soya brukes til husdyrfôr.

STORFEKJØT­T

Selv om det er problemer med alt gårdsprodu­sert kjøtt, er storfekjøt­t i en egen divisjon. En studie har beregnet at produksjon av storfekjøt­t krever 28 ganger så mye land som samme mengde fjaerfe og svin, i tillegg til 11 ganger så mye vann. Produksjon­en slipper dessuten ut fem ganger så mye drivhusgas­ser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway