BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

DE STØRSTE TAPERNE

Noen arter er mer følsomme for forurensni­ng og fiske enn andre ...

-

TOTOABA

Ulovlig fiske har drevet totoabaen til randen av utryddelse i det naturlige habitatet i California-gulfen. Fiskens svømmeblae­re, som hjelper den med å regulere oppdriften, selges for opptil 70 000 kr per stykk i Kina for å brukes i suppe.

STORSKATE

Storskaten er kritisk truet i Atlanterha­vet og Middelhave­t og utryddet i Østersjøen. Som med flere andre skatearter, gjør størrelsen at den er sårbar for å fanges i garn.

HAVENGEL

Havengler var en gang vanlige fra Nordsjøen til Middelhave­t. Ettersom de lever på havbunnen, har de blitt fanget som et biprodukt av trålere og er nå nesten utryddet. I dag lever de bare rundt Kanariøyen­e.

HVALHAI

I 2016 ble hvalhaien listet som truet av Verdens naturvernu­nion fordi antallet har blitt halvert i løpet av de siste 75 årene. Den blir kjønnsmode­n først når den er mellom 20 og 30 år, så bestanden bruker lenger tid på å komme seg tilbake til tidligere nivå.

EUROPEISK ÅL

Antallet unge europeiske åler har blitt redusert med opptil 95 prosent i løpet av de siste 30 årene. Grunnen til nedgangen er tap av habitater, forurensni­ng og hindre for migrasjon. Åler fødes i Sargassoha­vet, før de migrerer over Atlanterha­vet og opp i elver og bekker, der de blir til de blir voksne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway