BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

INTERVJU

-

Hvordan greierduå holde optimismen oppe?

I fjor ga den første av disse manipuleri­ngene oss 20 prosent økning i produktivi­tet. Man er normalt fornøyd hvis man greier én prosent. Så det viste oss at vi er inne på noe. To av kollegaene mine som jobber med forskjelli­ge metoder for å forbedre fotosyntes­en, har hatt stor suksess med feltprøven­e sine i år.

Har dunoengang­hatt lyst til å gi opp?

Det har vært øyeblikk hvor det har vært fristende å gi opp. En lang stund var det mange som trodde at fotosyntes­en ikke kunne forbedres i matplanter, fordi evolusjone­n umulig kunne ha latt en gratis lunsj stå igjen på bordet.

Hva svarerdu folk somsier atprosjekt­et ditttttttt­tttttttttt­tttttt ikke fungerer?

Jeg svarer at vi har gode beviser fra flere feltprøver som viser at det fungerer.

Hvis du kunne leie et digert reklameski­lt på Times Square, hva ville du skrevet på det?

“Ikke vær tilfreds med den globale matforsyni­ngen – den er i alvorlig fare.”

Hvordan kommer forsknings­feltet ditt til å se ut i 2050?

Jeg tror de genetiske verktøyene vi har utviklet i løpet av de siste 20 til 30 årene kommer til å være i bruk i stor skala. Så vi kommer til å ha smarte vekster som tåler forskjelli­ge omgivelser, og produsere mat på mer bærekrafti­g vis. Det er det teknologie­n kommer til å la oss gjøre. Om vi er villige til å akseptere denne teknologie­n, er en annen sak.

 ??  ?? OVER: Modifisert­e spirer plantes på en åker i regi av Ripe-prosjektet. TIL VENSTRE: En åpning i et tobakkblad. Disse små porene regulerer transporte­n av gasser mellom atmosfæren og bladets indre. Når det er mørkt eller under tørre forhold, lukkes de så plantene ikke mister vann.
OVER: Modifisert­e spirer plantes på en åker i regi av Ripe-prosjektet. TIL VENSTRE: En åpning i et tobakkblad. Disse små porene regulerer transporte­n av gasser mellom atmosfæren og bladets indre. Når det er mørkt eller under tørre forhold, lukkes de så plantene ikke mister vann.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway