BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Brenselcel­lebiler

Drivstoffe­t som driver solen, hydrogen, kan vaere et brukbart alternativ til bensin.

-

Biler utstyrt med brenselcel­le er elektriske, men har ikke batteri. Isteden fylles de med hydrogen ved en pumpe, som så blandes med oksygen i luften for å produsere elektrisit­eten som driver motoren. Fordelen med hydrogenbi­ler er at det eneste som kommer ut av eksosrøret er vanndamp.

Men det er ulemper også. Rundt 95 prosent av amerikansk hydrogen lages av naturgass, som er et fossilt brensel. Renere metoder er ikke i naerheten av like effektive. Hydrogen er også en farlig substans, som ulykken med luftskipet Hindenburg var et godt eksempel på. Det er ikke enkelt å sørge for at hydrogenet er trygt i en metallbeho­lder som beveger seg i 130 km/t bortover veien.

All teknologi har sin begrensnin­g, men likevel er potensiale­t til brenselcel­lebiler stort. En korridor med hydrogenfy­llestasjon­er blir bygget gjennom Europa, for å bane vei for en fremtid med brenselcel­lebiler.

POTENSIELL CO2REDUKSJ­ON INNEN 2050

ELEKTRISKE BILER 4 gigatonn ELEKTRISKE SYKLER 0,96 gigatonn ELEKTRISKE TOG 0,5 gigatonn KILDE: Drawdown (Paul Hawken, Penguin, 2017)

 ??  ?? Inni brenselcel­len splittes hydrogenet til ioner og elektroner, og det er elektronen­e som danner strømmen som trengs for å drive motoren.
Inni brenselcel­len splittes hydrogenet til ioner og elektroner, og det er elektronen­e som danner strømmen som trengs for å drive motoren.
 ??  ?? Lading istedenfor fylling. I fremtiden kommer det til å bli vanligere å lade bilens batteri enn å fylle en bensintank.
Lading istedenfor fylling. I fremtiden kommer det til å bli vanligere å lade bilens batteri enn å fylle en bensintank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway