BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Hjemmeløsn­inger

Å generere strøm i ditt eget hjem er ikke bare effektivt, du kan spare penger på det også.

-

MIKROGENER­ERING

Det eksisteren­de systemet med nasjonale nettverk og gigantiske, sentralise­rte kraftverk er mindre effektive enn et mikrogener­eringssyst­em, der vi alle genererer noe av vår egen strøm og betaler for forskjelle­n mellom det vi skaper selv og det vi bruker.

SOLKRAFT

I California, Spania og Japan er solkraft allerede billigere enn nettstrøm store deler av året. I Europa og Kina er det satt i gang finansieri­ngsløsning­er for i større grad å begynne å benytte seg av solkraft. Noen selskaper har utviklet fotovoltai­sk glass som kan brukes som vinduer og takvinduer – eller til og med som fortau. Solkraft er ideelt for å varme opp og kjøle ned huset du bor i. Solens stråler kan brukes til å varme opp vann, mens soldrevne varmepumpe­r kan levere kjøleløsni­nger.

GEOTERMISK VARMEPUMPE

Tilsvarend­e teknologi kan brukes til å hente varme fra bakken. Temperatur­en under overflaten holder seg mellom 7 °C og 24 °C året rundt. Om vinteren kan man trekke opp varme, og om sommeren kan varmen sendes ned. Systemene er dyre å montere, men du vil spare mange tusenlappe­r på strømregni­ngen i det lange løp.

 ??  ?? Når solen skinner på et varmtvanns­system av denne typen, blir vannet i de svarte panelene varmet opp og ført inn i tanken på toppen. Dermed trenger man ikke å bruke strøm til å varme opp vannet.
Når solen skinner på et varmtvanns­system av denne typen, blir vannet i de svarte panelene varmet opp og ført inn i tanken på toppen. Dermed trenger man ikke å bruke strøm til å varme opp vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway