BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Kjernekraf­t

Nesten null i karbonutsl­ipp gjør dette til en utmerket energikild­e.

-

Kjernekraf­t har hatt et litt dårlig rykte. Fisjonskra­ftverk, der atomer av uran eller plutonium spaltes, produserer store energimeng­der med så godt som null karbonutsl­ipp. Men de er dyre å bygge og produserer farlige avfallspro­dukter, og av og til smelter de, med katastrofa­le konsekvens­er.

Men det finnes en annen type kjernekraf­t som ikke har noen av disse ulempene. Thoriumrea­ktorer er enklere i drift, og har vaert mulige i flere tiår. Teknologie­n ble skjøvet til side under den kalde krigen, ettersom den ikke kan brukes til å produsere materialen­e som trengs til atomvåpen.

Men flere land har nå begynt å bygge prøvereakt­orer, og den første skal fullføres i India i løpet av 2018.

Den hellige gralen for energiprod­uksjon er imidlertid kjernefysi­sk fusjon. Mens tradisjone­ll kjernekraf­t skaper energi ved å spalte atomer, smelter fusjon dem sammen, på samme måte som i solen. National Ignition Facility i California baner vei for teknologie­n, og et nytt anlegg er under konstruksj­on i Frankrike. Selv om man gjør små fremskritt, er det ingen som har greid den endelige utfordring­en, som er å skape mer energi enn det som kreves for å starte og oppretthol­de fusjonen. Hvis de greier å løse denne gåten, kan vi få tilgang til mer ren, grønn energi enn vi noen gang kommer til å få bruk for.

POTENSIELL CO2REDUKSJ­ON INNEN 2050

VIND PÅ LAND 84,6 gigatonn VIND TIL HAVS 15,2 gigatonn GEOTERMISK 16,6 gigatonn SOLKRAFTVE­RK 36,9 gigatonn SOLKRAFT PÅ TAK 24,6 gigatonn SOLOPPVARM­ING VANN 6,08 gigat. BØLGE- OG TIDEVANN 9,2 gigatonn BIOMASSE 7,5 gigatonn KJERNEKRAF­T 16,09 gigatonn KOGENERASJ­ON 3,97 gigatonn KILDE: Drawdown (Paul Hawken, Penguin, 2017)

 ??  ??
 ??  ?? Teknikere fra Max Planck-institutte­t gjør seg klare for et eksperimen­t ved ASDEX Upgrade Fusion Reactor i Tyskland.
Teknikere fra Max Planck-institutte­t gjør seg klare for et eksperimen­t ved ASDEX Upgrade Fusion Reactor i Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway