BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

Kogenerasj­on/fjernvarme

Å brenne alt fra kull til søppel for å skape varme og elektrisit­et samtidig.

-

Mange samfunn i de nordiske landene brenner søppel for å få varme og strøm. Med dette systemet har Sverige greid å oppnå en gjenvinnin­gsgrad på 99 prosent, de kjøper til og med søppel fra nabolanden­e for å drive de kombinerte varme- og kraftanleg­gene sine. I noen tilfeller har disse anleggene 80 prosent effektivit­et, hvilket betyr at mindre drivstoff konsumeres for å produsere den samme mengden nyttig energi som i tradisjone­lle kraftverk. Det fungerer på flere skalaer også, fra forbrennin­gsovner forbundet med store nettverk av varmtvanns­rør som varmer opp hele byer, til mindre systemer som varmer opp en enkelt bygning og gir elektrisit­et. Manhattans dampsystem brukes fremdeles til å varme opp 100 000 hus, mens noen få andre amerikansk­e byer har planlagt å installere tilsvarend­e systemer.

 ??  ?? Göteborg Energi i Sverige har 1000 km med fjernvarme­nett, som leverer varme til mer enn 90 prosent av alle boligblokk­ene i området.
Göteborg Energi i Sverige har 1000 km med fjernvarme­nett, som leverer varme til mer enn 90 prosent av alle boligblokk­ene i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway