BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

ET ALTERNATIV­T SYN

Peter Irvine er klimaforsk­er ved Harvard University og jobber med geoteknisk kontroll av sollys. Han hevder at fordelene med teknologie­n kan overskygge risikoen.

-

Siden 2009 har jeg jobbet med å forstå geoteknikk­ens potensial og begrensnin­ger. Clive Hamilton maler et bilde av teknologie­n som jeg rett og slett ikke kjenner igjen.

For å få styr på klimaendri­ngene må utslippet av karbondiok­sid reduseres til null, men uansett hvor fort vi kutter utslippene, vil klimaet bli betrakteli­g varmere frem mot år 2100. Det er her stratosfae­risk geoteknisk spraying kan vaere et ekstremt nyttig verktøy.

Ved å redusere temperatur­ene kan vi redusere risikoen ved klimaendri­nger, og arbeidet vårt har vist at det ikke har så stor betydning om dette gjøres ved å redusere utslipp eller kjøle ned planeten med geoteknikk. Dette betyr ikke at geoteknikk bør brukes som en erstatning for utslippsre­duksjoner – det kan faktisk innføre noen nye risikoer – men det vil hjelpe til med å redusere noen av klimaendri­ngenes verste virkninger.

Clive peker på farene ved at geoteknikk kan redusere monsunregn, men dette bildet er ufullstend­ig. Vanntilgje­ngelighet avhenger ikke bare av hvor mye regn som faller, men også av hvor fort vannet fordamper når det er varmt på dagen. De samme klimamodel­lene som viser at geoteknikk kan redusere regn, viser også at det vil redusere fordampnin­g og muligens føre til bedre, og ikke dårligere, tilgjengel­ighet til vann.

Clive hevder også at siden klimakontr­oll krever teknisk kunnskap, ville det føre til at teknokrate­r tar over. Men livene våre avhenger allerede av teknokrate­ne som administre­rer strømnette­t, vannforsyn­ingen og transports­ystemene, og likevel fungerer samfunnet på demokratis­k vis.

Clive ser på geoteknikk som en idé født av overmot under den kalde krigen som er presset frem av høyrevridd­e klimaendri­ngsfornekt­ere. Jeg ser et velment forslag som blir kritisk evaluert av mange hundre forskere verden rundt, av ingeniører, økonomer og jurister. Istedenfor å komme fra tvilsomme, konservati­ve tenketanke­r med interesser i utvinning av fossilt brensel, kommer tilskudden­e til forskning på geoteknikk hovedsakel­ig fra myndighete­ne og miljøbevis­ste filantrope­r.

Utenfor akademia er det også en spennende utvikling. Management Governance Initiative er en internasjo­nal ikke-statlig organisasj­on som jobber med å gi forskere og politikere i utviklings­land verktøyene som trengs for å jobbe med geoteknikk, og i New York sikter Carnegie Climate Geoenginee­ring Governance Initiative mot å få emnet på dagsorden hos de internasjo­nale politikern­e i FN.

Ratifiseri­ngen av Parisavtal­en og de fantastisk­e fremskritt­ene som er gjort med vindkraft og solkraft de siste årene, viser at verden har viljen og utvikler verktøyer for å takle klimaendri­ngene. Likevel er internasjo­nalt samarbeid på dette området en notorisk vanskelig prosess.

Med geoteknikk får man et helt annet bilde. Kostnaden er lav, virkningen­e blir raskt merkbare og de vil vaere globale. Dette betyr at myndighete­ne i verdens land har et ekte incentiv for å jobbe sammen mot å realisere de potensiell­e fordelene med geoteknikk.

DET VILLE HJULPET FOR Å MOTVIRKE NOEN AV KLIMAENDRI­NGENES VERSTE KONSEKVENS­ER

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway