BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

VÅTMARKER

-

Torvmyrer ble dannet for flere millioner år siden av mose, treverk og døde planter. De kan vaere enorme. I 2014 ble en myr på størrelse med England funnet i Kongo.

Siden nedbrytere ikke kan overleve i disse våte, oksygenfat­tige forholdene, blir ikke organisk materiale nedbrutt, så karbonet i plantene blir fanget i torven. Hver kvadratmet­er med torv kan vaere full av flere hundre kilo ukomposter­t organisk materiale. Forskning har vist at omtrent 450 milliarder tonn torv befinner seg i torvmyrer rundt omkring i verden, tilsvarend­e 65 år med gjeldende nivå av karbonutsl­ipp fra å brenne fossilt brensel.

Når torv tørker, slippes karbon ut i atmosfaere­n. I løpet av de neste hundreåren­e kan 40 prosent av karbonet gå tapt i grunne torvmyrer, og så mye som 86 prosent fra dypere myrer.

Global oppvarming tørker ikke bare ut torvmyrene, den får også de frosne myrene til å tine. Under tundraen i Arktis ligger det mer enn 1000 milliarder tonn karbon, eller dobbelt så mye

som menneskene­s utslipp siden den industriel­le revolusjon. Menneskesk­apte klimaendri­nger har tvunget arktiske lufttemper­aturer til å stige dobbelt så fort andre steder på planeten, mens permafrost­temperatur­ene har gått opp 5,5 °C siden 1980-tallet.

Selv om man har vaert redd for at tining av permafrost­en kan forårsake en gigantisk “rap” med metan og karbondiok­sid, har ny forskning av US Geological Survey konkludert med at det sannsynlig­vis kommer til å bli en prosess som går gradvis. Virkningen kommer uansett til å bli enorm.

Det som bekymrer forskerne er en såkalt “tilbakekob­lingsmekan­isme”. Hvis permafrost­en varmes opp for mye, vil noen mikrober kunne bidra til forråtnels­e av organisk materiale, slippe ut flere drivhusgas­ser, varme opp planeten ytterliger­e og tine opp permafrost­en. Med frykt for en mulig ukontrolle­rt global oppvarming, har noen forskere foreslått radikale geoteknisk­e løsninger.

 ??  ?? Lewis på Ytre Hebridene i Skottland har lang tradisjon for å bruke torv som brensel.
Lewis på Ytre Hebridene i Skottland har lang tradisjon for å bruke torv som brensel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway