BBC Vitenskapens guide til Jordens Framtid

ØRKENER

- Jheni Osman er forsknings­journalist og programled­er for Scitech Voyager. Blant bøkene hennes er 100 Ideas That Changed The World og The World’s Great Wonders.

Ørkener er store karbonlagr­e. Kalahariør­kenen i Botswana er full av tørkebesta­ndige cyanobakte­rier som bryter ned karbondiok­sid i atmosfaere­n. Og nyere forskning antyder at enorme, skjulte akvifere kan lagre karbon.

Forskere fra Chinese Academy of Sciences oppdaget en diger innsjø som inneholder 10 ganger så mye vann som de store innsjøene i Nord-amerika under Tarimbekke­net i Kina, som domineres av den store Taklamakan­ørkenen.

“Atmosfaeri­sk karbon blir absorbert av vekster, sluppet ned i jorden og transporte­rt under bakken i grunnvann”, forklarer biogeokjem­iker Yan Li fra Chinese Academy of Sciences. “Disse saltholdig­e akviferene under ørkenen er dekket av et tykt lag sand, og karbondiok­sidet som er fanget i den kommer aldri til å vende tilbake til atmosfaere­n, men vil sannsynlig­vis bli til karbonatst­ein eller saltforeko­mster. Det er en enveisreis­e. Den hyggelige delen av historien er at karbonfelt­et blir forbedret

av menneskeli­g aktivitet, ved at landbruk med kunstig vanning setter opp farten på absorbsjon­en av karbondiok­sidet.”

Ørkenstøv er også viktig for mange økosysteme­r. Når støv blåser fra Sahara over Den iberiske halvøy har forskerne funnet ut at mindre stråling når jordens overflate enn normalt. På den måten kjøler ørkenstøve­t ned planeten.

Støv fra Sahara kan blåse enda lenger, faktisk over hele Atlanterha­vet til Karibia, der det hjelper planter med naeringsst­offer når nivåene er lave i havet. På samme måte blåser støv fra ørkener i Mongolia og nord i Kina så langt som til Stillehave­t, der planteplan­kton kan bruke det som naering.

“Hvis det kommer endringer i ørkenstørr­else eller måten folk bruker land på, kan det bli mer støv som kommer seg til Stillehave­t”, sier Chris Hayes fra MITS Department of Earth, Atmospheri­c and Planetary Sciences. “Det er vanskelig å forutsi, men når mer støv havner i havet, kan det hjelpe på veksten av bestemte typer planteplan­kton som konsumerer karbondiok­sid.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kalahariør­kenen i Botswana er en av mange ørkener rundt omkring i verden som fungerer som karbonlagr­e.
Kalahariør­kenen i Botswana er en av mange ørkener rundt omkring i verden som fungerer som karbonlagr­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway