Bergens Tidende

Mathias Fischer

Oljen dominerer den norske klimadebat­ten. Det kan distrahere fra hovedoppga­ven.

-

ETTER HVERT SOM flere brikker faller på plass, snevrer klimadebat­ten seg inn. Det lille som var av klimadebat­t i årets valgkamp handlet om verken sykler eller regnskog, men om olje. Slik kommer det sikkert til å fortsette den neste stortingsp­erioden, men det finnes en viktigere, tydeligere og enklere oppgave på bordet.

Egentlig er det ikke så mye norske politikern­e må klare de neste årene: De må sørge for kraftige utslippsku­tt i transport og landbruk.

MEN DET ER FORSTÅELIG at oljedebatt­en har overtatt i oljelandet. Det skyldes store endringer i utlandet. For det første har internasjo­nale klimaavtal­er forpliktet verden til mål som ikke er forenlige med alle mann til oljepumpen­e. For det andre har oljeprisfa­llet styrket argumentet om at lønnsom olje ikke er en garanti.

Det har vaert en glidning i debatten fra å handle om etterspørs­el til tilbud. De vanligste klimatilta­kene har som mål å begrense etterspørs­elen etter olje, gass og kull, for eksempel ved å bytte bensinbile­r ut med elbiler.

Å redusere oljeproduk­sjonen handler derimot om å begrense tilbudet på markedet.

Begge deler må til for å komme frem til målet. Men det spørs om ikke det naermest ensidige fokuset på norsk olje har tatt oppmerksom­heten bort fra de tiltakene som må iverksette­s den neste perioden, for nettopp å redusere etterspørs­elen etter olje.

NÅ ER NORGE i ferd med å knytte seg til EUs klimaramme­verk. Det vil bety at Norge skal gjennomfør­e 40 prosent utslippsku­tt innen 2030, i all hovedsak innenlands. Dette gjelder for såkalt ikke-kvoteplikt­ig sektor, altså transport, jordbruk, oppvarming og den slags.

Mens miljøparti­ene har tatt en prisverdig kamp med Ap, Høyre og Frp om oljeproduk­sjonen, ligger det en veldig konkret oppgave og forpliktel­se på bordet. Det er innen disse spesifikke sektorene at politiske vedtak må komme for å gjennomfør­e betydelige utslippsku­tt.

De resterende utslippene, for det meste industri og olje- og gassproduk­sjon, er en del av EUs kvotesyste­m.

Det gjør dem mindre relevante for norsk politikk, fordi så lenge kvotesyste­met fungerer, går utslippene ned som planlagt. DEN SENTRALE OPPGAVEN er derfor å kutte utslippene kraftig fra biler, trailere, skip, fly og andre transportm­idler, og fra landbruket. Det er mulig å nå målene, men det skjer ikke av seg selv.

Utviklinge­n i transports­ektoren går allerede i riktig retning. Elbiler ruller ut på veiene i et overrasken­de tempo. Fossilbile­r blir mer miljøvennl­ige, og kravet om biodrivsto­ff gjør at anslaget for utslippsku­tt gir grunn til optimisme.

Innenfor all transport, enten det til sjøs, på land eller i luften, må insentiven­e styrkes for å kunne nå målet. Det betyr at det må bli dyrere å forurense.

ENDA MINDRE PRAT er det om utslippene fra jordbruket, til tross for at disse er helt sentrale i Norges forpliktel­se til EU. Den sektoren har alltid vaert fritatt for det meste av klimapolit­ikken. Derfor er det nå mye lavthengen­de frukt, altså tiltak som gir store kutt per krone.

I regjeringe­ns klimameldi­ng anslås det for eksempel at man kan gjennomfør­e store kutt i landbrukss­ektoren for prislapp på under 500 kroner per tonn i samfunnsøk­onomiske kostnader. Det er veldig billig, men forutsette­r at nordmenn endrer kostholdet.

Kraftige økonomiske insentiv for miljøvennl­ig transport kombinert med diverse enkle og billige tiltak i andre sektorer, kan vaere nok til å nå klimamålen­e.

Norsk klimapolit­ikk er en god konstruksj­on, men skruene må strammes ytterliger­e til. Ingen har tid til å miste målet av syne.

PROBLEMET ER AT miljøbeveg­elsen og klimaparti­ene i altfor liten grad har lagt press på å påvirke i disse sakene. Man kan ikke øke drivstoffa­vgiften eller legge om landbruket uten å overbevise folk om at det er riktig. Oljedebatt­en har skygget for de enkle tiltakene som må gjøres her og nå.

Norsk klimapolit­ikk er en god konstruksj­on, men skruene må strammes ytterliger­e til. Ingen har tid til å miste målet av syne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway