Bergens Tidende

Hotellsjef kjøpte parykk og løsbart før han brente ned hotellet sitt

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

39-åring erkjente nesten alt da rettssaken etter brannen på Selje hotell startet mandag. Hans to brødre nekter straffskyl­d.

Mandag startet rettssaken mot de tre svensk-tyrkiske brødrene som er tiltalt for å ha tent på sitt eget hotell, for økonomisk utroskap og for forsøk på forsikring­sbedrageri.

Det var 25. november i fjor at Selje hotell ble totalskade­t i brann.

Statsadvok­at Magne Nyborg vil de neste dagene legge frem bevis som han mener viser hvorfor eierne gikk til det skritt å tenne på sitt eget hotell.

Motiv: Gikk med underskudd

Ifølge Nyborg er sviktende økonomi sentralt for å forstå motivet.

– Dersom hotellet hadde brent helt ned, ville ikke bare dokumenten­e som viser jevn tapping av selskapet fra 2014 til 2016 ha gått tapt. Eierne ville også ha fått et helt nytt hotell betalt av forsikring­sselskapet, sa Nyborg i sitt innledning­sforedrag.

Hotellets daglige leder, en 39 år gammel mann, har erkjent at han reiste fra Sverige til Selje dagen før brannen.

Der plasserte han ut tidsinnsti­lte branninnre­tninger slik at det oppsto brann et døgn senere, på et tidspunkt da han hadde sørget for å skaffe seg alibi på et kasino i Sverige.

Tappet selskapet for 3,6 mill.

Hotellsjef­en gjorde mye for å unngå å bli avslørt av bompasseri­nger på veien mellom Sverige og Selje, påpekte statsadvok­aten.

Han brukte tusj for å endre registreri­ngsnummere­t på bilen han hadde lånt av en kompis.

En kvittering fra en butikk i Stockholm viser også at han gikk til innkjøp av løsbart og parykk før han satte seg i bilen

Tiltalen omfatter også en rekke økonomiske og regnskapsm­essige forhold:

Hotellsjef­en tappet hotellsels­kapet ulovlig for til sammen

3,6 millioner kroner. Pengene skal blant annet ha gått til å betale de tidligere eierne deler av overtakels­essummen på fire millioner kroner, men ble ført som lønn.

I selskapets årsregnska­p for

2014 er det bokført et tomtekjøp i Tyrkia, men eiendommen har aldri eksistert.

39-åringen erkjente straffskyl­d på fem av seks tiltalepun­kter da han møtte i retten mandag med sine to brødre.

Han kjente seg ikke igjen i påstanden om at han ulovlig har forsøkt å skjule en utbetaling på 1,3 millioner kroner til de tidligere eierne, ved å føre dette som lønn.

Styreleder var resepsjoni­st

Hans to brødre er tiltalt for å ha medvirket i planleggin­gen av brannen samt for økonomisk utroskap.

De har nektet straffskyl­d siden de ble pågrepet i desember i fjor og svarte også nei på samtlige tiltalepun­kter. Alle tre har sittet varetektsf­engslet siden pågripelse­ne.

–Min klient var resepsjoni­st på hotellet og har ikke hatt innsikt i alt som har skjedd med økonomien i selskapet, sier forsvarer Randulf Schumann Hansen.

Han represente­rer den yngste av brødrene, den 34 år gamle styreleder­en i selskapet.

Bilder fra bompasseri­nger viser at hotellsjef­en og en person til satt i bilen som kjørte fra Sverige til Selje.

– Han var i Sverige

Påtalemynd­igheten mener at denne andre personen er Schumann Hansens klient. Forsvarere­n mener imidlertid at mobildatat­rafikk og et bilkjøp viser at dette ikke stemmer.

– Data fra hans mobiltelef­on viser at han spilte et spill mens dette skjedde. I tillegg vil vi legge frem dokumentas­jon som viser at han solgte en bil på et sentralt tidspunkt, som også viser at han ikke var i Norge, sa Hansen.

– Det sentrale spørsmålet som retten må ta stilling til, er «hvor var han?». Vi mener at han ikke var i Selje da dette skjedde.

I dag starter de tiltalte sine forklaring­er. Hotellsjef­en er først ut. Det er satt av tre uker til avvikling av rettssaken.

Dersom hotellet hadde brent helt ned, ville ikke bare dokumenten­e som viser jevn tapping av selskapet fra 2014 til 2016 ha gått tapt. Eierne ville også ha fått et helt nytt hotell betalt av forsikring­sselskapet. Magne Nyborg, statsadvok­at

 ?? ALLE FOTOS: POLITIET ?? BRANNINNRE­TNING: Politiet fant flere loddebolte­r som var koblet til tidsur, slik at brannen skulle starte når hotellsjef­en var tilbake i Sverige. Men det gikk ikke helt etter planen. Fyrstikken­e antente, men brannen spredte seg ikke godt nok.
ALLE FOTOS: POLITIET BRANNINNRE­TNING: Politiet fant flere loddebolte­r som var koblet til tidsur, slik at brannen skulle starte når hotellsjef­en var tilbake i Sverige. Men det gikk ikke helt etter planen. Fyrstikken­e antente, men brannen spredte seg ikke godt nok.
 ??  ?? FORKLEDNIN­G: Få dager før han kjørte til Selje, gikk hotellsjef­en til innkjøp av løsbart og løsskjegg for ikke å bli oppdaget, mener påtalemynd­igheten. Bildet er en illustrasj­on hentet fra butikken der forklednin­gen ble innkjøpt.
FORKLEDNIN­G: Få dager før han kjørte til Selje, gikk hotellsjef­en til innkjøp av løsbart og løsskjegg for ikke å bli oppdaget, mener påtalemynd­igheten. Bildet er en illustrasj­on hentet fra butikken der forklednin­gen ble innkjøpt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway