Bergens Tidende

Dømt til fem års ubetinget fengsel

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE

Gunnar Nordhus får fengselsst­raff og mister samtidig retten til å drive naeringsvi­rksomhet for all fremtid.

Mandag ettermidda­g kom dommen etter den lange rettssaken som gikk i Bergen tingrett i vår.

Gunnar Nordhus ble dømt for følgende:

To grove bedragerie­r

To grove underslag

Ett tilfelle av grov utroskap Ett simpelt bedrageri

Ett tilfelle av overtredel­se av bokførings­loven

Tre tilfeller av overtredel­se av bokførings­loven under skjerpende omstendigh­eter

Ett tilfelle av falsk forklaring Tre tilfeller av bruk av forfalsket dokument

Også den medtiltalt­e takstmanne­n dømmes til ett års betinget fengsel.

Dommen er ikke langt fra det aktoratet ba om da saken ble avsluttet i juni. De la da ned påstand om fengsel i fem og et halvt år.

I tillegg mister Nordhus retten til å drive selvstendi­g naeringsvi­rksomhet og sitte i ansvarlig posisjon i noe foretak for all fremtid.

– Det må reageres strengt

Dommer Marianna Kirkeleit understrek­er i dommen at det er lagt stor vekt på preventive hensyn ved utmåling av straff:

«Nordhus har gjort seg skyldig i alvorlig økonomisk kriminalit­et. De grove bedragerie­ne, de grove underslage­ne og den grove utroskapen gjelder alle betydelige beløp. Samtlige nevnte overtredel­ser har pågått over en lengre periode.

Nordhus domfelles også for falsk forklaring og omfattende bruk av falske dokumenter over en lengre periode. Nordhus har over lengre tid utnyttet tilliten familiemed­lemmer og venner viste ham.

Dette viser at Nordhus har opptrådt planmessig og vist et fast forbryters­k forsett over tre år fra 2004 til 2007, noe som tilsier at det må reageres strengt».

Dommeren følger aktoratet

Dommen tar opp i seg mye av det aktoratet sa i prosedyren, hvor politiadvo­katene Sigurd Granli og Anders Hoff gikk gjennom tiltalen punkt for punkt.

– I en treårsperi­ode fra 2004 til 2007 er det snakk om et planmessig opplegg. Han smører og innynder seg i banken. Han leverer falske takster, falske inntektsop­plysninger og proforma arbeidsavt­aler. Det hele fremstår ganske utspekuler­t og grovt, sa Granli.

Aktoratet argumenter­te for at Nordhus har vist et fast forbryters­k forsett.

De argumenter­te for at Nordhus måtte dømmes for både grovt bedrageri, grovt underslag, grov økonomisk utroskap og flere punkter av brudd på regnskapsl­oven. Noe han også ble i dommen, som kom mer enn tre måneder etter at retten ble hevet.

Vil anke

Gunnar Nordhus er 67 år gammel. Han ble for alvor kjent for offentligh­eten under de omfattende politivold­ssakene i Bergen på begynnelse­n av 80-tallet.

Siden den gang har han vaert

involvert i alt fra eiendom til gatekjøkke­ndrift.

Saken mot ham ble kraftig forsinket da han mente politiet i Bergen var inhabile på grunn av politivold­ssakene. Nordhus’ forsvarer, advokat Håkon Braekhus sier at alt tyder på at dommen kommer til å bli anket.

– Min klient reagerte med skuffelse. Dommen kom overrasken­de på han. Vi hadde ventet et annet resultat, sier Braekhus.

 ?? FOTO: ODD MEHUS ?? DØMT: Han ble først kjent som voldsforsk­er i de såkalte politivold­ssakene. Deretter var det en svaert variert forretning­svirksomhe­t han var mest kjent for. Nå er Gunnar Nordhus dømt til fem års fengsel.
FOTO: ODD MEHUS DØMT: Han ble først kjent som voldsforsk­er i de såkalte politivold­ssakene. Deretter var det en svaert variert forretning­svirksomhe­t han var mest kjent for. Nå er Gunnar Nordhus dømt til fem års fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway