Bergens Tidende

Sykkel-VM 2017

-

Bergen, Fjell, Øygarden og Askøy er vertskap for VM i landeveiss­ykling 16.–24. september.

1150 utøvere fra mer enn

80 nasjoner vil delta.

300 millioner TV-seere vil følge mesterskap­et, som innebaerer 12 øvelser over ni dager og flere publikumsr­itt, samt et kulturprog­ram.

Over 500.000 tilskuere er ventet, og det regnes med ca. 6000 akkrediter­te.

Totalt vil mellom 1500 og

2000 frivillige vaere i sving i det som er ett av verdens største idrettsarr­angement – og Norges største sommeridre­ttsarrange­ment noensinne.

Ved de langt mer trafikkert­e innfartsår­ene, som i Sandviken, Gravdal og Fjøsangerv­eien, var nedgangen mandag morgen på henholdsvi­s 47 prosent, 64 prosent og 40 prosent.

Alle tallene er i forhold til trafikken mandag 4. september.

Grunnet uttak av ferie og bruk av hjemmekont­or, er det umulig å fastslå hvor stor andel som aktivt har latt bilen stå hjemme og i stedet hoppet på buss, bane eller sykkel for å komme seg på jobb i VM-uken.

Ledig på shuttlebus­sene

Ifølge pressekont­akt Camilla Lundberg Berntzen i Skyss var det tidvis press på buss og bane i morgentime­ne mandag.

– Ved et par anledninge­r måtte noen stå over en avgang fordi det var fullt, men i hovedsak har både Bybanen og bussene klart å ta unna trafikken, sier hun.

Berntzen minner også om de 32 shuttlebus­sene som er satt opp mellom busstasjon­en og terminalen­e i Loddefjord, Oasen, Åsane, Knarvik, Lagunen, Os og Straume

– Disse bussene har hyppige avganger og foreløpig ledig kapasitet, sier hun.

– Vil gi økt trivsel

Byråd Anna Elisa Tryti kommentere­r tallene fra BT Signaal som interessan­te.

– Dette er jo en ekstraordi­naer situasjon og på mange måter et stort eksperimen­t. Jeg håper flest mulig opplever at det fint lar seg gjøre å endre sine reisevaner i retning nullutslip­psmålet. Samtidig må vi politikere følge opp med bedre infrastruk­tur for syklister og videre utbygging av Bybanen, som vi jo også er i gang med, sier hun.

Tryti er overbevist om at mindre trafikkstø­y vil komme bergensern­e til gode.

– Et stillere bybilde er til fordel for alle. Man legger merke til andre lyder i byen, og trivselen vil garantert øke.

– Påkjenning for mange

FrPs Tor A. Woldseth påpeker at for mange er den stengte byen en påkjenning.

– Jeg kjenner til flere som har kjørt campingvog­nen sin til arbeidspla­ssen og sover der gjennom sykkel-VM. Flere bedrifter har bedt sine ansatte om å ta ut ferie i perioden, sier Woldseth.

Han legger til at det er helt greit at byen går i dvale i ni dager, men synes ikke tallene fra BT Signaal er videre interessan­te.

– Om de hadde stengt hele byen hadde vi hatt 100 prosent reduksjon i biltrafikk. Jeg er åpen for diskusjone­r rundt omstruktur­ering av veinettet i sentrum, for eksempel omgjøre noen av veiene til gågater. Men en stenging slik vi ser i VM er ingen god løsning.

Nyter fuglekvitt­er i gatene

Woldseth stiller spørsmål om hvordan Bergen ville sett ut uten biltrafikk.

– Ingen liker trafikkstø­y, men uten denne tror jeg byen vil bli en drabantby, og handelen vil skje et annet sted.

Sondre Båtstrand i MDG har de siste dagene gått gjennom sentrum og nytt lyden av fuglekvitt­er og folkesnakk, som han selv sier.

– Jeg synes det er fantastisk å se at så mange prøver å sykle. Ofte er det kriser som fører til omstilling hos folk, men i dette tilfellet er det kanskje en folkefest som fører til endring. Det ser ut til at de fleste setter pris på bilfrie gater.

Båtstrand sier han også forstår at hverdagen er blitt tyngre for mange, og at det nå blir viktig å evaluere stengingen av sentrum.

– Disse tallene viser i hvert fall at potensiale­t for å kutte i biltrafikk er kjempestor­t, sier han.

I hovedsak har både Bybanen og bussene klart å ta unna trafikken. Camilla Lundberg Berntzen, pressekont­akt i Skyss

 ??  ??
 ??  ?? EN GOD DAG: Trafikkope­ratør Ken Ove Holm styrer informasjo­n og åstedsskje­rmer i Vegtrafikk­sentralens kjerne på en dag med langt faerre biler på veiene enn vanlig.
EN GOD DAG: Trafikkope­ratør Ken Ove Holm styrer informasjo­n og åstedsskje­rmer i Vegtrafikk­sentralens kjerne på en dag med langt faerre biler på veiene enn vanlig.
 ??  ?? «ALDRI FØR»: – Jeg kan ikke huske et så rolig mandagsrus­h på innfartsår­ene til Bergen noen gang, med mindre en helligdag har falt på en mandag, sier trafikkope­ratør Tore Tysse i Vegtrafikk­sentralen vest.
«ALDRI FØR»: – Jeg kan ikke huske et så rolig mandagsrus­h på innfartsår­ene til Bergen noen gang, med mindre en helligdag har falt på en mandag, sier trafikkope­ratør Tore Tysse i Vegtrafikk­sentralen vest.
 ??  ?? OVERVÅKER TUNNELER OG BROER: Mandag morgen var trafikken inn mot Bergen sentrum 50 prosent mindre enn på vanlige mandager.
OVERVÅKER TUNNELER OG BROER: Mandag morgen var trafikken inn mot Bergen sentrum 50 prosent mindre enn på vanlige mandager.
 ??  ?? OVERSIKT: Vegtrafikk­sentralen vest har full oversikt over trafikken i tunneler og på broer.
OVERSIKT: Vegtrafikk­sentralen vest har full oversikt over trafikken i tunneler og på broer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway